Locale Altele
Miercuri, 27 Octombrie 2021
Mie, 27 Oct 2021
Caravana tânărului voluntar a poposit la Liceul Reformat
Caritas Satu Mare  - Luni, 25 Aprilie 2016

În cadrul săptămânii „Școala Altfel”, elevii claselor a IX și a X-a ai Liceului Reformat din Satu Mare au participat la dezbaterea unei teme care îi preocupă și anume: voluntariatul.

Întâlnirea de vineri, 22 aprilie, a fost prima din cadrul Caravanei tânărului voluntar. Caravana este o acţiune în cadrul unui proiect în derulare „Reţea regională de voluntariat în servicii sociale judeţul Bihor-Satu Mare- Sălaj” VOLO co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei, prin intermediul contribuţiei elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă. Beneficiarul proiectului este Asociaţia Caritas Catolica Oradea şi se implementează în parteneriat cu Asociaţia Organizaţia Caritas a Diecezei Satu Mare.

Proiectul lansat în 01.02.2016 pe parcursul a 18 luni va promova voluntariatul prin crearea şi mediatizarea unei reţele regionale de voluntariat în rândul ONG-urilor care oferă servicii sociale şi în rândul tinerilor potenţiali voluntari din unităţile de învăţământ. Vor avea loc seminare practice pentru a profita cel mai mult de acest potenţial- voluntariatul. Pe pagina de web a proiectului  va fi accesibilă o bancă de voluntariat şi o hartă interactivă cu oportunităţile de voluntariat.

În prelucrarea temei la şcoală, punctul de pornire a fost clarificarea noţiunii de voluntariat. În urma discuţiilor în comun s-a conturat şi o definiţie proprie formulată de Turi Szilárd elev în clasa X-a A: „Voluntariatul este activitatea pe care o practici în timpul tău liber fără nici o recompensă materială, în folosul celor în situaţie precară, oferindu-le  bucurie în timp ce căştigi o experienţă proprie.”

În grupuri de lucru, tinerii au dezbătut următoarele teme: caracteristicile unui voluntar activ,  domeniile unde se pot desfăşura activităţi de voluntariat, avantajele voluntariatului din p.d.v al voluntarului, caracteristicile unei oportunităţi de voluntariat atractive, responsabilităţile organizaţiei gazdă, beneficiile voluntariatului pentru societate, domeniile unde se pot fructifica abilităţile dobândite de voluntar.

În urma afirmaţiilor celor prezenţi, oportunitatea de voluntariat atractivă este cea pe care o faci cu drag şi cu bucurie.

Din partea organizaţiei gazdă aşteptarea e să asigure condiţii de lucru în siguranţă, echipamente, mijloace necesare, instruire iniţială, diverse alternative şi o atmosferă plăcută. În urma activităţilor de volutariat se pot acumula experienţe, care pot ajuta în orientarea profesională, cresc sensibilitatea socială şi contribuie la întărirea încrederii în sine.

Este o oportunitate pentru petrecerea în mod util a timpului liber şi experienţa acumulată poate fi valorificată în viaţa de zi cu zi. Beneficiile voluntariatului pentru societate constă în întărirea relaţiilor interumane, întărirea comunităţilor, susţinerea egalităţii de şanse şi formarea unei societăţi echitabile.

Succesul programului este demonstrat de rezultatele lui. În urma întâlnirii mai mulţi tineri s-au înscris pe loc pentru a fi voluntari. E de apreciat acest gest şi oricine care se decide să experimenteze voluntariatul, are numai de căştigat.

 

Tags: caritas  caravana  voluntar  
884 vizite
Distribuie pe