Locale Altele
Luni, 29 Noiembrie 2021
Luni, 29 Nov 2021
Numărul şomerilor s-a triplat în ultimele luni
Florin Răchitan  - Marti, 14 Aprilie 2009

Faţă de anul trecut, când şomerii reprezentau în mod constant doar 1,5% din populaţia judeţului, în primele trei luni ale anului 2009, acest procent a ajuns la 4,5%, ceea ce înseamnă o triplare a numărului şomerilor.

În prezent, peste 7.000 de sătmăreni nu au un loc de muncă stabil, iar numărul lor este în creştere. În lunile aprilie şi mai, alţi 530 de sătmăreni îşi vor pierde locurile de muncă, în cadrul unor disponibilizări colective anunţate de cinci firme din judeţul Satu Mare.

Aceste cifre au fost prezentate de directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă – AJOFM - Doina Iura, în cadrul primei şedinţe a Comisiei de Dialog Social la care a participat noul prefect Radu Giurca.

 

Cea mai afectată de şomaj este zona Tăşnadului, unde localnicilor le este aproape imposibil să găsească un loc de muncă.

La şedinţa Comisiei de Dialog Social s-a mai „descoperit” şi faptul că pregătirea actualilor elevi din sistemul de învăţământ românesc nu are nici o legătură cu realitatea de pe piaţa muncii, de aceea se aşteaptă ca la vară să iasă de pe băncile şcolii o nouă generaţie de şomeri, ca la începutul anilor ’90.

Reprezentantul Uniunii Generale a Industriaşilor din România - UGIR 1903 – Octavian Petric, a insistat asupra unei colaborări mai strânse cu Inspectoratul Şcolar Judeţean pentru a porni clase care să-i pregătească pe elevi pentru meserii care se cer pe piaţa muncii şi nu doar să asigure nişte catedre pentru profesori.

 

Directorul AJOFM, Doina Iura, şi-a exprimat, totuşi, speranţa că rata şomajului se va stabiliza la un procent de 4,7% până la sfârşitul acestei luni, după care, teoretic, ar urma angajările în construcţii. Dacă, în actuala situaţie economică, va mai fi cine să angajeze muncitori în construcţii…

Tags: somaj  triplare  satu mare  
1806 vizite
Distribuie pe