Locale Altele
Duminica, 3 Decembrie 2023
Dum, 3 Dec 2023
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Elevii sătmăreni mai au de așteptat până în decembrie pentru corn și lapte
Cabinet parlamentar Andreea Paul  - Marti, 11 Octombrie 2016

La două săptămâni de la începerea școlii, deputatul de Țara Oașului, Andreea Paul, a primit o sesizare la cabinetul parlamentar conform căreia elevii sătmăreni nu au primit cornul și laptele, prevăzute prin programul național.

Deputata de Oaș a trimis către instituțiile vizate – Ministerul Educației, Consiliul Județean Satu Mare și Inspectoratul Județean -  o întrebare parlamentară prin care a cerut să i explice de ce întârzie acest program și când vor beneficia elevii sătmăreni de acest program.

Răspunsul primit de la Consiliul Județean Satu Mare spune clar, cu subiect și predicat, nu doar că acest program a fost întârziat, ci și că elevii sătmăreni vor putea beneficia de acest program abia începând cu sfârșitul lunii noiembrie sau începutul lunii decembrie, dacă nu vor exista contestații.

Cum s-a ajuns în această situație?

Întocmirea documentației pentru atribuirea acordurilor-cadru, în județul Satu Mare, privind furnizarea produselor lactate și de panificație pentru elevii din învățământul primar și gimnazial de stat și privat, precum și pentru copiii preșcolari din grădinițele de stat și private cu program normal de 4 ore, a fost demarată din luna iulie, după ce a fost publicată în Monitorul Oficial structura anului școlar 2016-2017.

Însă, din cauza faptului că începând cu 1 ianuarie 2016 cota TVA a produselor lactate a fost redusă la 9%, iar limita valorii zilnice stabilită prin lege, de 1,17lei/elev, a rămas neschimbată, a fost necesară creșterea valorii unitare maxime a produselor lactate și de panificație.

În acest sens, Consiliul Județean Satu Mare a solicitat punctul de vedere al Ministerului Agriculturii și al Agenției de Plăți și Intervenții în Agricultură. Răspunsurile acestor instituții nu doar că au depășit termenul prevăzut de lege de 30 zile, acestea au fost primite abia în data de 31 august 2016 și respectiv în data de 13 septembrie, dar nu au fost concludente.

Prin urmare, Consiliul Județean Satu Mare a transmis documentația de atribuire la Societatea pentru Excelență în Administrația Publică în vederea verificării acesteia de către ANAP. Înainte de începerea școlii, în data de 9 septembrie, documentația a fost respinsă de ANAP, Consiliul Județean fiind nevoit să refacă documentația și să o redepună în data de 14 septembrie. Dacă de această dată nu vor exista contestații, programul va putea fi implementat în județul Satu Mare începând cu sfârșitul lunii noiembrie sau începutul lunii decembrie.

În județul Satu Mare, peste 40.000 de elevi și preșcolari sunt înscriși în sistem, conform ultimelor date disponibile INSSE. Pentru foarte mulți dintre aceștia, programul „Cornul și laptele” reprezintă o masă esențială. De altfel, au fost raportate numeroase cazuri în care copiii veneau la școală special pentru această gustare.

Andreea Paul a trimis Ministerului Educației o nouă întrebare parlamentară pentru a afla cine se face responsabil pentru această situație, cine va plăti pentru această neglijență, dar mai ales care sunt măsurile pentru a remedia mai repede această problemă.  

Tags: corn  lapte  intarziere  elevi  judet  satu mare  
1577 vizite
Distribuie pe