Locale Altele
Duminica, 5 Decembrie 2021
Dum, 5 Dec 2021
Infarct miocardic acut sau atac de panica?
Polaris Medical  - Luni, 12 Decembrie 2016

Ritmul alert al vietii actuale face ca numarul pacientilor cu boli cardio-vasculare, dar si a celor cu atacuri de panica, sa fie din ce in ce mai mare.

Exista simptome sau afectiuni ce se pot confunda cu un atac de panica pentru ca simptomele pot fi asemanatoare.

Exemplul tipic il reprezinta infarctul miocardic, insa, de obicei, debuteaza dupa varsta de 40-45 ani, iar durerea toracica este mai puternica si prelungita decat cea care poate aparea in cazul unui atac de panica.

Din acest motiv, multi pacienti apeleaza la serviciile medicale de urgenta. 25% dintre persoanele care se prezinta intr-un serviciu de urgenta cu suspiciunea de infarct au, de fapt, un atac de panica.

Semnele clinice ale infarctului de miocard acut sunt:

 • durere toracica anterioara intensa, cu caracter de presiune, arsura, greutate, strangere sau sfredelire;
 • durerea poate iradia catre umar, brate, gat, maxilar, abdomen superior
 • durata durerii este mai mare de 15-20 minute (pana la cateva ore), nu cedeaza la tabletele de nitroglicerina sublingual (3 tablete luate la interval de 5 minute);
 • durerea poate fi insotita de alte semne: ameteli, stare de lesin, greata, varsaturi, transpiratii, paloare, senzatie de sufocare, anxietate, nervozitate, palpitatii.

Principalul simptom al atacurilor de panica este sentimentul de frica si anxietate, alaturi de alte reactii fizice. Durata unui atac de panica este de aproximativ 5-20 minute iar intensitatea sa creste treptat si atinge un nivel maximum in aproximativ 10 minute. Atacurile de panica pot debuta in urma unui eveniment traumatizant sau fara o cauza aparenta.

Cateodata doar gandul la o anumita situatie poate crea o stare de anxietate severa.

Atacul de panica se manifesta prin:

 • frisoane sau valuri de caldura;
 • transpiratie brusca;
 • senzatie de sufocare;
 • senzatie de ameteala sau lesin;
 • batai puternice ale inimii sau accelerarea ritmului cardiac;
 • durere toracica;
 • senzatia de pierdere a controlului;
 • respiratie sacadata si senzatia de nod in gat sau de strangere a stomacului;
 • nevoia de a merge des la toaleta;

Aceste simptome pot avea la baza si o conditie medicala (hipertiroidism, hipoglicemie, prolaps de valva mitrala, astm bronsic) din acest motiv, daca atacurile de panica se inmultesc, sunt indicate investigatii amanuntite.

Vorbim de atac de panica atunci cand nu poate fi identificata nicio cauza somatica pentru simptomele recurente de panica.

Atentie! Chiar daca ati prezentat in trecut atacuri de panica, asta nu exclude existenta, in paralel, a unei afectiuni cardiace. De aceea, daca atacul de panica dureaza mai mult de o ora, bolnavul trebuie sa se prezinte la medic.

In cadrul sectiei de Recuperare Cardiovasculara din Spitalul Polaris Medical, sunt tratate o serie de cardiopatii, arteriopatii, hipertensiunea, insuficienta cronica cardiaca si multe alte afectiuni.

Obiectivul echipei spitalului POLARIS Medical este de a oferi pacientilor sanse reale de recuperare si reintegrare cat mai rapida in familie si societate. In acest sens, spitalul urmeaza un concept terapeutic extrem de eficient, acela de abordare holistica, ce integreaza mijloace de tratament si recuperare pentru trup, minte si suflet.

Polaris Medical este cel mai mare spital privat de recuperare din tara si ofera servicii de recuperare cardiovasculara, recuperare neurologica, psihiatrie, reabilitare medicala si ingrijiri paliative.

Pentru programari si informatii generale, apelati numarul de Call Center 0264 933.

Articol scris de:

Doctor Crina Bercian, Medic primar cardiologie in cadrul Spitalului Polaris Medical

Tags: infarct  panica  polaris  medical  
983 vizite
Distribuie pe