Locale Altele
Miercuri, 27 Octombrie 2021
Mie, 27 Oct 2021
Ziua Mondială a Zonelor Umede a fost marcată la Satu Mare
APM Satu Mare  - Vineri, 3 Februarie 2017

Cu ocazia celebrării evenimentului ecologic  „2 Februarie - Ziua Mondială  a Zonelor Umede ”, în data de 2 februarie 2017 la Complexul Ecologic  „Casa Verde” din Satu Mare a avut loc un simpozion cu tema ”Zonele umede  pentru reducerea dezastrelor” în cadrul sloganului „Protejarea zonelor umede ajută la prevenirea fenomenelor meteo extreme”, organizat de Agenția pentru Protecția Mediului Satu Mare.

Participanți: APM Satu Mare, Corpul Voluntarilor Ecologi (elevi și cadre didactice: Școala Gimnazială Vasile Lucaciu, Scoala Gimnazială Mihai Viteazul -Moftinul Mic, Scoala Gimnazială Valea Vinului și Scoala Gimnazială Avram Iancu – Satu Mare), Societatea Ornitologică Română-sucursala Satu Mare, ABA Someș-Tisa-Sistemul de Gospodărire a Apelor Satu Mare și custozii ariilor naturale protejate de interes comunitar din județul Satu Mare ( Societatea Carpatină Ardeleană-Satu Mare și Ocolul Silvic Codrii Sătmarului).             

Evenimentul  a fost deschis cu un moment artistic prezentat de o echipă de elevi de la Școala Gimnazială „Vasile Lucaciu”, care au realizat un vernisaj pe tema „Gospodăria ecologică” din cadrul competiției internaționale intitulat ,,Porţi secuieşti –Porţi verzi”. Copiii au creat afișe sugestive realizate cu tehnici diferite, având ca temă gospodăria și un stil de viață condus în spirit ecologic cu impact redus asupra mediului în general și a zonelor umede.

La deschiderea simpozionului Elisabeta Békéssy – Director executiv APM Satu Mare a subliniat semnificația evenimentului ecologic, după care a dat cuvântul D-lui Ioan Man biolog la APM Satu Mare, care a prezentat importanța evenimentului de mediu, subliniind importanța zonelor umede în prevenirea pagubelor produse de către fenomenele meteo extreme. 

În continuare Mașca Adrian, specialist de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Satu Mare a prezentat zonele umede din județul Satu Mare, în special polderele așezate de-alungul râurilor și importanța lor în reducerea riscurilor la inundații și în prevenirea secetelor. S-a dat cuvântul D-lui profesor Viorel Maier, vicepreședinte SOR sucursala - Satu Mare, care a prezentat rezultatele obținute la recensământul de iarnă al păsărilor acvatice efectuat de către membrii ai S.O.R în parteneriat cu Agenţia pentru Protecţia Mediului Satu Mare şi  Corpului Voluntarilor Ecologi (elevi însoțiți de cadre didactice din localitățile Moftinu Mic. Pomi, Valea Vinului și Satu Mare).

Adrian Mașca, biolog, a subliniat faptul că după compararea datelor recensămîntului a rezultat că față de anul trecut s-a redus numărul de specii de păsări observate de la 31 la 26 de specii, iar numărul de indivizi de la 7626 la 3938 de exemplare. Acest fenomen se datorează faptului că în perioada propusă pentru recensământ, 10-20 ianuarie 2017, majoritatea apelor din județul Satu Mare erau înghețate, fenomen care împiedică păsările acvatice în găsirea hranei. A mai ridicat problema defrișărilor pădurilor, având ca rezultat restrângerea habitatelor păsărilor, care cuibăresc în pădurile din regiunea noastră.

István Kiss, reprezentantul Societății Carpatine Ardeleană-Satu Mare, custodele ariei naturale protejate de interes comunitar ROSPA0068 Lunca inferioară a Turului, a atras atenția asupra faptului, că din cauza secetelor din ultimii ani s-a redus numărul brațelor moarte cu apă din zona Turului care sunt  zone umede cu o biodiversitate ridicată, acest  fenomen  cauzând dispariția unor specii protejate de floră și faună specifice acestor tipuri de habitate acvatice.

Elisabeta Békéssy a propus,  pentru remedierea problemelor de mediu prezentate, elaborarea unor proiecte pentru  menținerea brațelor moarte prin alimentarea acestora cu apă.

După finalizarea prezentărilor s-au purtat discuții libere despre importanța zonelor umede, beneficiile și avantajele lor, în prevenirea fenomenelor meteo extreme.

 

Tags: ziua mondiala  zone umede  apm satu mare  
1232 vizite
Distribuie pe