Locale Altele
Luni, 20 Septembrie 2021
Luni, 20 Sept 2021
Bal de Mai la Centrul „Speranța”
Caritas Satu Mare  - Vineri, 5 Mai 2017

Vârstnicii de la club alături de oaspeții lor din Moftinu Mare și-au adus aminte de primăverile de odinioară în cadrul festivității care a avut loc joi.


Membri Centrului de zi „Speranța” al Organizației Caritas a Diecezei Satu Mare au avut joi o zi foarte specială și activă: au împodobit pomul de mai, au cântat serenade, au sărbătorit Ziua Mamei, au marcat 24 de ani de la înființarea clubului, și-au felicitat colegii născuți în lunile aprilie și mai, iar la final s-au dus la bal.


La eveniment au participat și 10 oaspeți dragi tuturor, de la Centrul de zi pentru vârstnici „Maica Domnului” din Moftinu Mare. Între clubul din Moftin înființat în urmă cu 4 ani și jumătate și clubul sătmărean există o colaborare foarte strânsă. Membrii celor două centre se întâlnesc regulat, organizează picnicuri și excursii, astfel are loc un schimb de experiență util într-un mod cât se poate de plăcut.Coordonatorul Centrului „Speranța”, Magdolna Hauler, a menționat că se organizează Bal de Mai de 20 de ani. În ziua de dinainte de  bal, vârstnicii care frecventează centrul au decorat pomul de mai din fața instituției. Chiar și membri de club de peste 70 de ani s-au urcat pe scări pentru a împodobi pomul cu panglici colorate, așa cum cere tradiția. Mai demult vârstnicii au procurat pomul de pe malul Someșului și l-au cărat pe umeri până la centru – ne-a povestit Magdolna cu zâmbetul pe buze – dar de câțiva ani încoace clubul are pomul de mai propriu – a adăugat ea cu mândrie.


Clubul de vârstnici al Caritas pune accent pe păstrarea tradițiilor străvechi. Un astfel de obicei frumos este serenada de mai. Majoritatea membrilor de club cunosc această tradiție, pentru că în tinerețe au cântat serenade sau li s-au cântat serenade, dar au fost și membri care s-au familiarizat cu acest obicei frecventând clubul. Ca în fiecare an, domnii au cântat acompaniați de acordeon doamnelor care ascultau serenada din fereastrele centrului, iar în semn de simpatie, au oferit câte-o floare „flăcăului” cel mai apropiat de inima lor.


După serenadă membri clubului și-au adus aminte de dragele lor mame, au recitat poezii și au cântat cântece închinate ființei dragi, iar apoi și-au felicitat colegii născuți în lunile aprilie și mai. Printre cei sărbătoriți s-a aflat și Rist Maria, cea mai în vârstă membră a clubului, care a împlinit frumoasa vârstă de 90 de ani în luna mai. 

Evenimentul s-a încheiat cu bal, vârstnicii dovedind și de această dată că nu doar sufletul lor este tânăr, ci și condiția lor fizică este excelentă. 


Centrul de zi pentru vârstnici „Speranța” al Caritas își îndeplinește misiunea asumată în fiecare zi – fie ea o zi obișnuită sau una de sărbătoare, ca cea de ieri: crează comunitate, și astfel dă speranță vârstnicilor, promovează un mod de viață activ și la vârsta a treia, căci împreună totul e mai bine, chiar și bătrânețea este mai frumoasă. 

Tags: bal de mai  caritas  centrul speranta  
1727 vizite
Distribuie pe