Locale Altele
Marti, 25 Ianuarie 2022
Marti, 25 Ian 2022
Satu Mare, aproape de podiumul celor mai mizerabile orașe din România
Storia.ro  - Miercuri, 24 Mai 2017

Puțin i-a lipsit municipiului Satu Mare să ajungă pe podiumul celor mai puțin curate orașe din România, situându-se pe locul IV de la coadă într-un clasament alcătuit pe baza studiului realizat de platforma online de imobiliare Storia.ro în colaborare cu agenția D&D Research.

Percepția asupra curățeniei în orașele din România este cea de-a cincea temă a studiului amplu ce se va desfășura până la finalul anului 2017.  Până în prezent, aproape 200.000 de români au completat chestionarul.

Pentru realizarea clasamentului, participanții studiului au fost invitați să evalueze orașele și cartierele în care locuiesc din punctul de vedere al curățeniei, pe o scală de la 1 la 5, unde 1 este foarte rău, iar 5 este foarte bine. Doar mențiunile care au primit cel puțin 100 de răspunsuri au fost incluse în clasamentul final.

Potrivit acestuia, Brașov, Oradea și Sfântu Gheorghe sunt considerate cele mai curate orașe din România, iar clasamentul continuă cu orașele Cluj-Napoca, Slobozia, Miercurea Ciuc, Pitești, Târgu-Jiu, Drobeta Turnu-Serverin și Târgu Mureș. Capitala ocupă poziția 23 în clasamentul național general.

Ultimele locuri sunt ocupate de orașele Reșița, Călărași și Brăila. Printre orașele ce au primit cele mai slabe notări din partea locuitorilor lor la capitolul curățenie se mai numără și Satu Mare, Focșani, Galați și Alexandria, Zalău, Suceava și Bacău.

La nivel de regiuni istorice, Transilvania a fost desemnată de 42.969 de români ca fiind zona cu cel mai ridicat nivel al curățeniei, pe când Moldova ocupă ultima poziție.

Cartierele desemnate de români ca fiind cele mai curate sunt din Brașov, cu Avantgarden, Răcădău și Centrul Civic ocupând primele trei poziții. Topul este completat de cartierele Gruia și Grigorescu (Cluj-Napoca), Aviației și Nicolae Grigorescu (București), Andrei Mureșanu (Cluj-Napoca) și Pajura (București).

La polul opus, zona cu cel mai scăzut nivel de curățenie este Florești din Cluj-Napoca. Topul continuă cu Moldoveni (Călărași), 3 Insule (Arad), Calea Caransebeșului (Reșița) și Ferentari (București). Nici un cartier din Satu Mare nu a intrat în fruntea sau la coada acestui clasament.

„Curățenia unui oraș este influențată de mai mulți factori, de la prezența sistemelor de colectare a deșeurilor, la proiecte de urbanism care să ofere locuitorilor mai multe posibilități de a avea și păstra un oraș cât mai curat. Avem orașe și cartiere ce au fost taxate de către locuitorii lor din cauza lipsei containelor pentru colectarea selectivă a deșeurilor, a numărului mare de gunoaie, PET-uri sau resturi menajere aruncate pe stradă. Această realitate cere ca, pe lângă responsabilitatea personală a fiecăruia dintre noi, atât dezvoltatorii, cât și autoritățile locale să aloce o importanță sporită subiectului și să vină cu soluții tehnice pentru orașe și cartiere cât mai salubre” - menționează Sorin Bălan, Head of  Storia.ro și OLX Imobiliare.

Tags: clasament  mizerie  orase  satu mare  
4809 vizite
Distribuie pe