Locale Altele
Sambata, 25 Iunie 2022
Sam, 25 Iun 2022
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Efectul crizei: zeci de patroni nu mai plătesc salariile angajaţilor
Leontina Volosciuc  - Luni, 18 Mai 2009

Angajaţii din sistemul privat sătmărean simt din plin efectele crizei financiare. La Satu Mare, 380 de sesizări depuse la ITM, de la începutul anului, vizează faptul că patronii întârzie cu plata drepturilor salariale pe motiv că nu au comenzi.

 

Până în prezent, 44 de angajatori au fost reclamaţi la ITM, iar oficialii spun că numărul sesizărilor creşte de la o zi la alta.

 

Din totalul reclamaţiilor, 51 sunt pentru întârzieri de câte 1-2 luni la plata salariului, fiind vorba de societăţi în lichidare şi cu mari probleme financiare. Alte reclamaţii vizează neplata orelor suplimentare, care sunt în jur de 20 pe lună, neacordarea salariului pe ultima lună de lucru, neacordarea sporurilor de noapte.

 

O altă categorie de reclamanţi sunt cei care muncesc la negru şi care îşi cer drepturile salariale chiar dacă nu au contracte de muncă încheiate cu angajatorii. În astfel de situaţii, inspectorii ITM nu au cum să cerceteze cazul.

 

Salariaţii sunt sfătuiţi să nu se adreseze inspectorilor de muncă după încetarea contractului individual, deoarece în aceste condiţii ITM nu mai poate lua nici o măsură împotriva angajatorilor care nu respectă legea. În astfel de cazuri este vorba despre un conflict de drepturi, ce nu poate fi soluţionat decât de instanţa de judecată.

Tags: salarii  patroni  intarziere  
1334 vizite
Distribuie pe