Locale Altele
Marti, 28 Noiembrie 2023
Marti, 28 Nov 2023
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Efectul crizei: zeci de patroni nu mai plătesc salariile angajaţilor
Leontina Volosciuc  - Luni, 18 Mai 2009

Angajaţii din sistemul privat sătmărean simt din plin efectele crizei financiare. La Satu Mare, 380 de sesizări depuse la ITM, de la īnceputul anului, vizează faptul că patronii īntārzie cu plata drepturilor salariale pe motiv că nu au comenzi.

 

Pānă īn prezent, 44 de angajatori au fost reclamaţi la ITM, iar oficialii spun că numărul sesizărilor creşte de la o zi la alta.

 

Din totalul reclamaţiilor, 51 sunt pentru īntārzieri de cāte 1-2 luni la plata salariului, fiind vorba de societăţi īn lichidare şi cu mari probleme financiare. Alte reclamaţii vizează neplata orelor suplimentare, care sunt īn jur de 20 pe lună, neacordarea salariului pe ultima lună de lucru, neacordarea sporurilor de noapte.

 

O altă categorie de reclamanţi sunt cei care muncesc la negru şi care īşi cer drepturile salariale chiar dacă nu au contracte de muncă īncheiate cu angajatorii. Īn astfel de situaţii, inspectorii ITM nu au cum să cerceteze cazul.

 

Salariaţii sunt sfătuiţi să nu se adreseze inspectorilor de muncă după īncetarea contractului individual, deoarece īn aceste condiţii ITM nu mai poate lua nici o măsură īmpotriva angajatorilor care nu respectă legea. Īn astfel de cazuri este vorba despre un conflict de drepturi, ce nu poate fi soluţionat decāt de instanţa de judecată.

Tags: salarii  patroni  intarziere  
1528 vizite
Distribuie pe