Locale Altele
Sambata, 16 Octombrie 2021
Sam, 16 Oct 2021
Ministrul Dialogului Social s-a întâlnit cu reprezentanții sindicatelor și patronatelor
Prefectura Satu Mare  - Sambata, 21 Octombrie 2017

Aflat în vizită de lucru la Satu Mare, ministrul Consultării Publice și Dialogului Social, Gabriel Petrea, a participat sâmbătă la ședința Comisiei de Dialog Social prezidată de prefectul Darius Filip.

La şedinţă au participat deputații PSD Ioana Bran și Octavian Petric, senatorul UDMR Lóránd Turos,  liderii sindicatelor și patronatelor, precum şi reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale din județ. 

“Ne dorim ca dialogul social să reînvie la nivel de sector, să creăm cadrul instituţional astfel încât partenerii sociali, federaţiile sindicale şi patronale reprezentative să se poată aşeza la aceeaşi masă, să negocieze contractele colective de muncă şi, în cazul în care ajung la o înţelegere, să poată încheia aceste contracte.

Am făcut câteva modificări esenţiale care vor duce la relaxarea dialogului social la toate nivelurile. În primul rând, modificăm structura sectoarelor de activitate, astfel încât să fie definite  în funcţie de condiţiile de muncă, de necesităţile angajaţilor, de problemele pe care le au  în acest sector de activitate.  Astfel, reprezentativitatea va fi mult mai uşor de asigurat. În momentul de faţă, sectoarele de activitate sunt în număr de 66, dar am mai primit şi alte modificări” - a spus ministrul Gabriel Petrea.

Înainte de a da cuvântul celorlalţi participanţi  la şedinţă, prefectul a apreciat prezenţa parlamentarilor la discuţii, menţionând că aceasta ar trebui permanentizată, drept pentru care a propus ca de acum înainte şedinţele de Dialog Social să fie programate în aşa fel încât să fie posibilă şi prezenţa acestora.

“Existenţa unei federaţii, a unui sindicat se bazează pe încheirea unui contract colectiv de muncă. În momentul în care nu putem obliga încheierea acestui contract, patronatele nu vor avea nici un interes în acest sens” - a declarat Sorin Faur, președintele Cartel Alfa Satu Mare.

“Toate recomandările care există în legislaţia europeană spun că statul trebuie să asigure negocierea, dar părţile sunt cele care într-un final se înţeleg pe ceea ce negociază şi încheie contractele colective de muncă” - a mai adăugat ministrul Gabriel Petrea.

„Nu mi se pare normal ca un patronat să aibă între condiţiile de recunoaştere a reprezentativităţii participarea la negocierile colective. În condiţiile actuale de criză acută a forţei de muncă, pot să vă asigur că nimeni nu doreşte mai mult binele angajaţilor decât patronii, pentru că altfel fără oameni, nici o afacere nu se poate dezvolta” - a spus reprezentantul patronatelor.

Tags: ministru  dialog  social  
814 vizite
Distribuie pe