Locale Altele
Miercuri, 17 August 2022
Mie, 17 Aug 2022
Unicarm continuă să polueze Someşul, autorităţile continuă să doarmă
Babos Kriszta  - Marti, 28 Noiembrie 2017

Reprezentantul Partidului Popular Maghiar din Transilvania, Babos Krisztina, de specialitate biolog, va depune plângere la Procuratură, pentru poluarea Someşului, deoarece fabrica din Vetiş a prelucrătorului de carne şi lapte SC Unicarm SRL poluează în continuare râul, în pofida faptului că din luna mai a acestui an s-a atras de mai multe ori atenţia populaţiei şi a autorităţilor de specialitate în legătură cu poluarea naturii.

La data de 23 noiembrie, din conducta din care se varsă în râu apa de la uzina firmei din judeţul Satu Mare s-a prelevat mostră de culoare galbenă, cu miros de amoniac, poluat de compuşi organici, precum şi un lichid cu densitate mare, cu miros neplăcut, asemănător cu nămolul (ca şi cu ocazia controalelor efectuate în semestrul trecut).

Aşa cum se stie, problema a fost sesizată prima dată în luna mai a acestui an de politicianul maghiar Baranyi Krisztina, după care şi Greenpeace a confirmat de două ori acest fapt (în iulie şi în septembrie). Conform controalelor, apa uzată ce provine de la Unicarm a prezentat o poluare accentuată cu substanţe organice. Din mostra analizată în luna august de Partidul Popular Maghiar din Transilvania (care datorită densităţii sale a fost examinată de un laborator acreditat ca nămol şi nu ca apă) au rezultat şi poluări de metale grele.

„Am trimis sesizări oficiale despre contravenţii autorităţilor române: la Apele Române, la Garda de Mediu şi la Agenţia de Protecţia Mediului, dar problemele nu au fost rezolvate nici într-o jumătate de an, de aceea sunt nevoită să depun plângere. A fost revoltător si inadmisibil comportamentul reprezentanţilor Apelor Române, de la care am solicitat în zadar să-mi comunice care este suma cu care au sancţionat firma şi pentru ce contravenţii. Răspunsul a fost că acestea sunt informaţii confidenţiale şi nu sunt indreptățită sa mi se comunice mie şi  opiniei publice ce au făcut pentru stoparea distrugerii naturii. De la Garda de Mediu am primit răspunsul că au sancţionat firma cu 60.000 lei şi i-au obligat să reducă producţia la un nivel care nu depăşeşte capacitatea staţiei de epurare. Aceste lucruri, în mod vizibil, nu s-au îndeplinit. În mod ciudat, din răspunsul Gărzii de Mediu am aflat cu cât a fost sancţionată firma de către autoritatea de gospodărire a apelor. Potrivit acesteia, Apele Române au sancţionat Unicarm-ul cu 40.000 lei. Consider că sancţiunile aplicate de autorităţile de specialitate, de circa 21.500 EUR, sunt mici şi cred că ar fi trebuit să suspende autorizaţia de mediu a firmei până la rezolvarea problemelor sesizate. Sper că Procuratura va activa mai eficient!” - relatează Babos Krisztina.

Potrivit informaţiilor furnizate de Garda de mediu, problemele au fost create de faptul că SC Unicarm SRL, prin dezvoltarea continuă a activităţii, a depăşit capacitatea staţiei sale de epurare. Conducerea societăţii, conform faptelor, este în cunoştinţă de cauză, de aceea în 2015 a solicitat emiterea autorizaţiei integrate de mediu, corespunzătoare capacităţii sale. Agenţia de Protecţia Mediului Satu Mare a respins cererea, deoarece - conform celor comunicate de autoritate - reprezentanţii firmei nu au depus în termen documentele solicitate.  

Tags: poluare  somes  unicarm  
1725 vizite
Distribuie pe