Locale Altele
Miercuri, 6 Decembrie 2023
Mie, 6 Dec 2023
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
O sătmăreancă din Franța încearcă să salveze, prin adopție, câinii din lagărele morții din Satu Mare
Florin Răchitan  - Sambata, 9 Decembrie 2017

Că problema câinilor vagabonzi este una ce pare a fi eternă în Satu Mare, asta se știe demult. Că adunarea lor de pe străzi și ținerea lor în așa-zise adăposturi este o afacere înfloritoare pe baza finanțărilor de miliarde lei vechi de la Primărie, și asta se știe demult.

Singurii care nu prea au nimic de câștigat din toată povestea asta sunt chiar câinii abandonați pe străzile Sătmarului, mulți dintre ei ajungând să-și trăiască scurta viață mizerabilă în adevărate lagăre de exterminare, unde își găsesc sfârșitul oribil.

O licărire de speranță pare să se fi aprins acum, odată cu înființarea unei asociații care se numește chiar ”Speranța”, la inițiativa unei sătmărence care trăiește de mai mulți ani în Franța, Bogdana Grama, dar a rămas legată de orașul ei natal prin afaceri și acte de caritate.

Ideea principală care stă la baza activității asociației este salvarea câinilor (dar și a pisicilor) fără stăpân din Satu Mare prin adoptarea lor atât de familii locale, cât și din străinătate, mai ales din Franța, așa cum era de așteptat.

În acest scop, împreună cu o prietenă din Satu Mare, Kerekes Gabriella, administrează un Grup de Facebook pe care sunt postate fotografii și informații despre animale abandonate, cerându-se ajutorul celor care pot să aibă grijă de ele.

Activitatea este abia la început, dar în câteva zile au reușit să găsească deja stăpâni pentru o duzină de căței, după ce au fost culeși de pe stradă, spălați, hrăniți și îngrijiți inclusiv de medicul veterinar.

În condițiile în care apelurile cresc de la o zi la alta, fondatorii asociației se gândesc să deschidă, în cadrul unui proiect european, un adăpost temporar, unde ar putea fi găzduiți câinii până își găsesc stăpâni. Au și făcut demersuri la Primăria Satu Mare pentru a obține un teren pe care să construiască adăpostul, însă, din motive destul de lesne de înțeles, inițial au fost duși cu zăhărelul, după care li s-a dat de înțeles că nu prea au ce căuta cu asemenea idei pe teritoriul orașului.

Fetele nu disperă, deoarece au găsit deja ”uși mai deschise” la primăria unei localități învecinate cu Satu Mare și mai multe asociații de protecția animalelor din Franța au semnalat că ar fi dispuse să preia chiar și sute de câini din orașul nostru.

Bogdana Grama spune că asociația nu va ezita nici să depună plângeri penale împotriva celor despre care vor exista dovezi că-și maltratează animalele de companie, știut fiind faptul că această infracțiune se poate deja pedepsi cu închisoarea chiar și în România.

Orice aspecte legate de tratarea nepotrivită sau abandonarea unor câini sau pisici pot fi semnalate pe Grupul de Facebook al Asociației Speranța sau apelând numărul de telefon 0757-665 846.

Tags: salvare  caini  asociatia  speranta  
2636 vizite
Distribuie pe
Ass Protection
Bonsoir,
Felicitations a notre amie que nous soutenons.
Bogdana est une personne formidable avec un fort caractere et qui ne laissera pas tomber ces projets surtout quand il s'agit de proteger les animaux.
C'est malheureux que les autorites roumaines n'apportent pas du soutien et c'est malheureux qu'elle va devoir se battre contre un system assez complique.
Courage pour Bogdana et ses collaborateurs nous sommes la pour vous aider.
2017-12-10 18:37:02
Stephan Heller
Bravo si felicitari
2017-12-10 10:02:18
Rodica Bolos
Ce mult ma bucur ca mai exista oameni care desi plecati din tarase mai gandesc si la ce cei din locul de unde a plecat si mai ales la aceste suflete nevinovate.Eu m-as bucura daca cineva ar reusi sa inchida ecarisajul de la Dara MixSRL care omoard cainii si mai fac afaceri si cu unele adaposturi de unde ia caini si ii omoara ,cineva mi-a zis si m-am ingrozit .Ar fi bine daca s-ar face demersuri pentru infiintare Politiei Animalelor,degeaba dunt legi daca nu este cine sa verifice inclusiv in gospodariile oamenilor cum sunt ingrijite animalele,daca ati vedea la sate ce chinuiti sunt caini si caii di cred ca toate animalele,eu cand merg la tara pe ruta homoroade vad caini aruncati in padure iar oamenii isi tin csini in lant si fara casuta unde sa se adaposteasca si degeaba te certi cu ei ca nu ai cum sai constrangi.Va rog sa va ganditi la o varianta !
2017-12-09 21:01:32
Carmen Fratila
Asociatia Freelife,infiintata acum 7 ani, asociatie care are in grija peste 400 de caini,sterilizand, tratand,dand in adoptie,si dand licariri de speranta multor alti catei de pe strazile Satmarului, saluta cu bucurie infiintarea acestei noi asociatii si le ureaza celor doua doamne rabdare si multa putere de munca!
2017-12-09 18:00:00