Locale Altele
Vineri, 7 Mai 2021
Vin, 7 Mai 2021
Asistenții sociali au participat la un curs de perfecționare
Caritas Satu Mare  - Luni, 26 Noiembrie 2018

Douăzeci și doi asistenți sociali au participat la workshopul încheiat vineri centrat pe munca socială, respectiv pe relația dintre asistentul social și beneficiar.

În perioada 22-23 noiembrie, Organizația Caritas a Diecezei Satu Mare, în colaborare cu filiala sătmăreană a Consiliului Național al Asistenților Sociali din România a organizat un workshop cu durata de două zile pentru asistenți sociali. La eveniment au participat douăzeci și doi asistenți sociali, care lucrează la primăriile din județ sau care își desfășoară activitatea în centrele sociale ale Caritas.

Cursul a fost susținut de formatorul orădean, Makai Dimény Judit Katalin.


Evenimentul a fost deschis de coordonatorul de proiect, Fülöp Orsolya, cursul fiind organizat în cadrul unui proiect important al Caritas, finanțat din fonduri elvețiene, axat pe dezvoltarea și integrarea unor comunități marginalizate.

În primii ani ai proiectului, acesta s-a concentrat pe comunitățile vulnerabile din Ardud, Turulung și Baia Mare, anul trecut fiind extins în alte 20 de comunități. În cadrul extensiei, Organizația Caritas a ținut cursuri de perfecționare pentru educatoare și învățătoare care se ocupă de copii proveniți din medii defavorizate, iar în zece localități a derulat și programe de dezvoltare comunitară – ne-a informat coordonatoarea proiectului. Prin cursul organizat pentru asistenți sociali, Caritas și-a propus să sprijine munca acestora.

Formatorul Makai Dimény Judit și-a început cariera ca asistent social, astfel cunoaște și înțelege dificultățile, problemele, provocările pe care le întâmpină asistenții sociali în munca lor zi de zi. „Mai ales în cazul asistenților sociali debutanți, observăm o nesiguranță destul de accentuată – sunt prea multe legi, prea multe cerințe, trebuie să corespundă așteptărilor a prea multe și diferite comisii. În acest context ceva se pierde – se pierde beneficiarul, centrul atenției transferându-se la completarea formularelor tipizate, și adesea se pierde chiar și asistentul social, își pierde locul, rolul, având atât de multe încât nu mai știe cum să procedeze” – consideră formatorul.

Participanților sosiți de la primăriile din Acâș, Beltiug, Apa, Păulești, Foieni, Satu Mare, Tiream, Orașu Nou și Săcășeni, cât și colegilor lor care lucrează în centrele Caritas, workshopul interactiv a oferit o oportunitate excelentă pentru un schimb de experiență eficient, dar și pentru dezbaterea problemelor întâlnite în munca lor zilnică, respectiv pentru găsirea unor soluții eficiente.

În organizarea cursului s-a implicat activ președinta structurii teritoriale a CNASR Satu Mare,  Mihaela Motoc. Aceasta consideră că noul program al Ministerului Muncii, în cadrul căruia statul finanțează integral timp de 2 ani salariile asistenților sociali angajați la primăriile la care până acum nu a existat un astfel de post, este o oportunitate foarte bună de care merită profitat. Cu toate acestea – susține Mihaela Motoc – la momentul actual doar la jumătate din primării activează asistent social.

Pregătirea asistenților sociali pentru a face față provocărilor întâlnite în munca lor poate fi vitală în prestarea unor servicii sociale de calitate, de aceea președinta structurii teritoriale s-a implicat cu mult entuziasm în organizarea acestui workshop.

Prima parte a cursului, acreditată cu 4 puncte credit s-a încheiat vineri, al doilea modul urmând să fie organizat în luna ianuarie.

 

Tags: curs  perfectionare  workshop  asistenti sociali  
601 vizite
Distribuie pe