Locale Altele
Luni, 29 Mai 2023
Luni, 29 Mai 2023
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Grevă la Electrolux
Florin Răchitan  - Luni, 4 Martie 2019

Un grup de peste 400 de muncitori, reprezentând cam jumătate din numărul total al angajaților, au ieșit luni dimineața în fața fabricii Electrolux din Satu Mare pentru a protesta împotriva conducerii care refuză să negocieze o majorare a salariilor.

Acțiunea de protest a fost declanșată ca urmare a tensiunilor din ultimele săptămâni, când reprezentanții sindicatului au încercat să obțină o creștere a remunerației cu 2 lei/oră, ceea ce ar însemna aproximativ 350 de lei în plus în fiecare lună, dar managementul a refuzat orice negociere în acest sens. Ba mai mult, a dat în judecată sindicatul, iar reprezentanții acestuia se plâng că se exercită presiuni asupra lor să renunțe la conflictul de muncă.

Se pare că numărul celor care au semnat pentru declanșarea grevei a crescut odată cu informațiile care circulau prin fabrică despre amenințările la adresa muncitorilor, iar sindicaliștii susțin că, deși nu toți angajații au semnat, activitatea fabricii este, practic, blocată.

În discursurile pe care le-au ținut pe un podium improvizat în fața muncitorilor, liderul sindicatului Samus, Sorin Faur, și secretarul general al Confederației Sindicale ”Cartel Alfa” din Satu Mare, Vasile Dârle, au subliniat că ”vor merge până la capăt”, greva fiind pe perioadă nelimitată, dar, pentru a proteja sănătatea participanților, aceștia nu vor fi nevoiți să stea în frig 8 ore în fața fabricii în fiecare zi.

Greviștii au scandat lozinci împotriva conducerii locale a fabricii, cerând demisia directorului general, iar o femeie a ținut un discurs înflăcărat, prezentându-și fluturașul de salariu, cu suma de 1.700 lei net după o activitate de peste 30 de ani. De-altfel, o parte a muncitorilor par să fie convinși că managementul companiei suedeze nu cunoaște situația de la Satu Mare, astfel că liderii de sindicat i-au anunțat că vor trimite în cursul zilei de azi o informare la sediul central din Suedia.

Tags: greva  electrolux  satu mare  
1498 vizite
Distribuie pe