Locale Altele
Duminica, 9 Mai 2021
Dum, 9 Mai 2021
Serenadă de mai la Centrul „Speranța”
Caritas Satu Mare  - Miercuri, 15 Mai 2019

Vârstnicii și-au adus aminte de tinerețea lor în cadrul evenimentului care a avut loc marți, 14 mai. 

Centrul de Zi „Speranța” pentru Vârstnici al Caritas a organizat marți tradiționalul său Bal de Mai. În cadrul evenimentului au fost felicitați și membrii de club născuți în luna aprilie, respectiv mai.

Pensionarii care frecventează Centrul „Speranța” păstrează cu drag tradiția pomului de mai atât de populară odinioară. Ei împodobesc de 24 de ani în fiecare primăvară câte-un pom de mai împreună – ne-a informat coordonatoarea instituției, Magdolna Hauler. La început, vârstnicii au procurat pomul de pe malul Someșului, iar apoi un membru fidel al centrului, Vasile Fűzi, a adus un mesteacăn pe care l-au plantat în grădina instituției – ne-a povestit Magdolna Hauler.

De atunci Centrul „Speranța” are propriul său pom de mai pe care vârstnicii îl decorează cu mult entuziasm cu panglici colorate în fiecare mai. 

Balul de Mai a început cu serenada, unul din cele mai spectaculoase evenimente ale centrului. Bărbații au cântat acompaniați de acordeon doamnelor care ascultau serenada din ferestrele clubului, aprinzând câte-o lumânare în semn de accept și oferind flori celui mai simpatic cântăreț. Pensionarii care au cântat și pensionarele cărora li s-a cântat serenadă în tinerețea lor și-au adus aminte cu lacrimi în ochi de acele vremuri deosebite și au fost bucuroși să-și împărtășească amintirile.

Membrul de club Kovács József s-a familiarizat cu obiceiul pomului de mai și a serenadei fiindcă aleasa inimii sale a fost din Orașu Nou, localitate în care această tradiție era foarte îndrăgită. József a tăiat un poplar de trei metri și a așezat-o la poarta iubitei pe post de pom de mai. Poplarul a avut efectul scontat: părinții au fost încântați de gestul său și a reușit să câștige și inima iubitei sale cu care este soția sa de peste 53 de ani. Serenada de mai a devenit o tradiție de familie pentru József – cu excepția ultimilor doi ani, în fiecare mai a invitat lăutari și a cântat serenadă soției sale, Erzsébet.

Magdolna Hauler ne-a povestit cu zâmbetul pe buze că pomul de mai așezat la poarta fetelor era o modalitate de a exprima sentimentele, iar la Moftinu Mare, satul tinereții sale, localnicii au monitorizat atent situația. „Îmi aduc aminte că oamenii duceau dimineața laptele la hală și cercetau atent cine are și cine nu pom de mai, și cine are, cât de mare este acesta.”

Ce fel de copac a devenit pom de mai, a diferit de la localitate la localitate. Kovács Klára, care și-a petrecut tinerețea în Ardud a subliniat că ea nu a primit un pom oarecare, ci Arborele Prințesei care înflorește chiar la început de mai. Pomul a fost spectaculos și avea un miros deosebit de plăcut. După așezarea pomului de mai la poarta fetei îndrăgite a urmat serenada și în scurt timp petrecerea, mai exact balul de mai – a spus pensionara.

În cadrul evenimentului de marți, vârstnicii și-au felicitat colegii născuți în luna aprilie și mai, și anume pe: Marian Lena, Biczó József, Kovács Erzsébet, Sava Erzsébet, Matei Florica, Hamza Ioan, Timoc Paulina, Miclăuș Maria, Szűcs Ileana, Vass Katalin, Fehér Kató, Vatra Gheorghe, Kuki Renáta, Gabriel Maria, Tordai Rozália, Koskocsák Ilona, Anghiuș Maria și Fugel Pál. Sărbătoriții prezenți la eveniment au primit câte-o garoafă albă și multe urări de bine din partea colegilor, iar cei care nu au putut participa vor fi felicitați la următoarea ocazie. A urmat o petrecere cu mult dans și voie bună.

Valorile și experiențele comune sunt forțe care pot crea o comunitate. De aceea, vârstnicii care frecventează Centrul de Zi „Speranța” pentru Vârstnici al Caritas formează o adevărată comunitate, bucurându-se împreună de succesele fiecăruia și fiind alături de colegi în vremurile mai puțin bune. 

 

Tags: serenada  bal  mai  centru  speranta  
410 vizite
Distribuie pe