Locale Altele
Duminica, 5 Februarie 2023
Dum, 5 Feb 2023
O femeie din Micula luptă cu birocraţia pentru viaţa ei
Lorena Georgi  - Joi, 6 August 2009

O femeie in varsta de 39 de ani, din Micula, se lupta cu birocratia din Romania in timp ce este tinuta in viata de un tub de oxigen.

Carmen Calinca are nevoie de un transplant pulmonar care poate fi realizat la o clinica particulara din Viena, insa pentru ca familia ei nu dispune de aceasta suma, 120.000 de euro, a apelat la ajutorul autoritatilor, care tergiverseaza rezolvarea cazului.

 

Dosarul acesteia a fost tinut timp de patru luni la Directia de Sanatate Publica Satu Mare din cauza unui functionar care nu si-a facut treaba, iar de alte trei luni asteapta un raspuns de la Ministerul Sanatatii.

 

Acum, contactand telefonic reprezentantii ministerului, a primit o noua amanare. Viata ei depinde insa de un tub de oxigen, de un an si noua luni. Plamanii ei functioneaza doar la 23% din capacitatea normala.

 

Calvarul lui Carmen Calinca a inceput in urma cu 15 ani. La varsta de 24 de ani a fost diagnosticata de Institutul “Marius Nasta” din Bucuresti cu fibroza pulmonara sub forma de sarcoidoza, stadiul III, cu o scadere a ventilatiei pulmonare cu 52,8%. Ulterior, dupa ce a fost internata de mai multe ori in spital, s-a pensionat de boala, urmand recomandarile medicale de a nu face efort fizic. Era educatoare, dar a fost nevoita sa renunte la serviciu deoarece nu mai putea face fata activitatilor de la gradinita. Dupa un an s-a simtit mai bine si s-a hotarat sa se perfectioneze in altceva.

 

“Cu ajutorul familiei mi-am luat licenta in administratie publica si timp de 13 ani am lucrat ca functionar public la Primaria Micula. Contactul cu oamenii si sentimentul de a ma simti utila m-au facut sa uit de problemele de sanatate ce ma ingrijorau. Acum, dupa 15 ani de tratament cortizonic si controale medicale periodice, cu toata dorinta de a lupta cu boala, sunt invinsa. Sarcoidoza mi-a cuprins ambii plamani, fibrozandu-i in proportie de 80%. Respir cu 23% din capacitatea pulmonara si folosesc un aparat ce-mi administreaza oxigen 24 de ore din 24, intrucat in lipsa lui nu pot sa fac nici macar efortul de a merge la baie”, ni s-a destainuit Carmen Calinca.

 

De un an si noua luni viata ei depinde de acel tub de oxigen. Singura sa sansa de a ramane in viata este realizarea unui transplant pulmonar la Clinica AKH din Viena, insa numai operatia costa 120.000 de euro. In consecinta, a apelat la ajutorul autoritatilor, care au tergiversat, insa, rezolvarea cazului.

 

“Nu am banii necesari pentru operatie. De altfel, am vandut tot ceea ce aveam pentru a-mi asigura chiria si mancarea pe sase luni, in perioada de post transplant”, ne-a spus Carmen Calinca.

 

Desi femeia isi cunoaste foarte bine boala si drepturile, spunand ca Ministerul Sanatatii acorda bani pentru trimiterea unor bolnavi in strainatate prin finantare de la stat, nu a reusit sa beneficieze de acest ajutor.

 

Principala cauza pentru care cazul sau a fost tergiversat este birocratia. O serie de acte care trebuiau intocmite, vizite dintr-un spital in altul, analize si corespondente cu clinici din strainatate sunt doar cateva dintre etapele pe care a trebuit sa le parcurga.

 

Carmen Calinca a depus cererea de finantare a operatiei in 6 ianuarie 2009 la Directia de Sanatate Publica Satu Mare, iar dosarul sau a ajuns la Ministerul Sanatatii in 8 mai. Aici i s-a promis ca cererea sa va fi rezolvata in luna august, insa acum singurul raspuns primit a fost o amanare.

“Am primit doar raspuns telefonic de la doamna doctor Iuliana Nitulescu, din cadrul Directiei de Sanatate Publica, si am aflat ca ministerul nu a putut sa finanteze decat tratamente cu sume mici, urmand ca in trimestrul III, in limitele fondurilor disponibile, sa fie finantate alte tratamente” - ne-a spus cu tristete Carmen.

 

Carmen Calinca are nevoie urgenta de bani pentru operatie, in conditiile in care abia dupa ce va obtine finantarea se va putea inscrie pe listele de eurotransplant. Asteptarea unui donator poate dura intre o luna si 1,5 ani. “Eu respir acum cu 23% din capacitatea pulmonara, iar fibrozarea continua sa-mi distruga functia respiratorie. Care sunt sansele mele de a trai, daca Ministerul Sanatatii amana necuvenit de mult rezolvarea cererii mele?” - se intreaba bolnava. In lungul sau calvar, Carmen Calinca ii are alaturi pe sot, pe fiul sau in varsta de 16 ani si pe mama sa, in varsta de 66 de ani.

 

Reprezentatii Directiei de Sanatate Publica Satu Mare spun ca acest caz nu a fost tergiversat. Doctorul Macrina Mihai, sef Birou Programe Nationale Boli Netransmisibile din cadrul DSP, ne-a declarat ca totul a durat trei luni deoarece corespondenta cu clinicile din strainatate este greoaie, in ideea in care acestea nu sunt intotdeauna interesate de colaborare si nu raspund cerintelor DSP.

“Este destul de greu de luat legatura si cu dansii pentru ca nu intotdeauna numerele de telefon pe care le-am gasit pe site-ul lor sunt cele corespunzatoare. Am fost nevoiti sa trimitem pe posta cererile de acceptare la tratament, avem chiar un plic care s-a intors. Iarasi o problema a fost ca acceptarea la transplant nu este chiar atat de simpla. Doamna Calinca nu s-a lovit de nicio birocratie, s-a lovit de faptul ca acesta este mersul pentru un anumit dosar, fiind vorba de un dosar complex”, a spus Macrina Mihai, care s-a ocupat de acest caz.

 

Cazul satmarencei Carmen Calinca ne-a fost semnalat de senatorul PSD de Satu Mare, Valer Marian, care intentioneaza sa formuleze o interpelare catre ministrul Sanatatii pe aceasta tema sau chiar sa initieze o ancheta parlamentara pe tema legalitatii si oportunitatii aprobarilor pentru operatii complicate si costisitoare.

Tags: femeie  micula  transplant  plamani  
4816 vizite
Distribuie pe