Locale Altele
Vineri, 1 Martie 2024
Vin, 1 Mar 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Copiii săraci şi bolnavi, pasaţi de Consiliul Judeţean la Primărie
Florin Răchitan  - Joi, 13 August 2009

Cel mai evident semn al faptului că administraţia judeţului a ajuns la fundul sacului este pasarea unor instituţii ale Consiliului Judeţean în subordinea Primăriei Satu Mare, pentru a scăpa de responsabilitatea finanţării acestora.

 

După ce salariile artiştilor de la Teatrul de Nord şi Filarmonica „Dinu Lipatti” au putut fi plătite pe ultimele luni doar cu ajutorul Primăriei, iar din august nu se ştie dacă vor mai fi bani pentru aşa ceva, acum a venit rândul instituţiilor de protecţie socială.

 

Consiliul Judeţean vrea să scape de copiii proveniţi din familii cu probleme sociale şi care sunt asistaţi acum la Centrul de zi „Prichindel”, precum şi de copiii cu dizabilităţi mintale de la Centrul de zi „Robert”.

 

Este vorba despre 28 de copii săraci şi educatorii lor, pentru care Consiliul Judeţean nu mai poate asigura finanţare, la fel cum nu-i mai poate întreţine nici pe cei 25 copii cu dizabilităţi mintale şi personalul de la Centrul de zi „Robert”.

 

Primarul Iuliu Ilyes a anunţat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că Primăria îi va prelua pe toţi copiii la care renunţă Consiliul Judeţean, dar nu va continua finanţarea instituţiilor respective în forma în care ele funcţionează acum.

 

„Vom prelua şi o parte a personalului, dar nu avem nevoie de toţi, aşa că de restul va trebui să se ocupe Consiliul Judeţean, să-i repartizeze eventual la alte instituţii. Oricum, noi vom asigura toate condiţiile necesare dezvoltării normale a acestor copii la nişte costuri care se cifrează aproximativ la jumătate din bugetul alocat acum de Consiliul Judeţean” – a declarat primarul Iuliu Ilyes.

 

Copiii cu probleme sociale vor fi repartizaţi la grădiniţele şi creşele existente deja în Satu Mare, dar şi în alte 3 grupe noi ce se vor înfiinţa la grădiniţa de pe Aleea Tisa, precum şi la fostul Centru de zi „Prichindel” de pe Aleea Ilişeşti.

 

Copiii cu dizabilităţi mintale vor fi îngrijiţi la un centru special de pe strada Crişan, instituţie întreţinută în parteneriat cu Fundaţia „Hans Lindner” şi Asociaţia „Langdon Down”.

Tags: copii  saraci  primarie  
2214 vizite
Distribuie pe