Locale Altele
Joi, 6 Mai 2021
Joi, 6 Mai 2021
Sătmărenii îşi dau sângele pentru mâncare
Penina Cirţ  - Joi, 10 Septembrie 2009

Potrivit directorului Centrului de Transfuzie Sanguină Satu Mare, Doina Crişan, numărul donatorilor a crescut semnificativ în prima jumătate a anului 2009 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

 

În prezent sunt înregistraţi aproximativ 7.000 de donatori, în comparaţie cu 6.000 câţi erau înregistraţi anul trecut, iar numărul lor este în creştere continuă, în timp ce în anii precedenţi era aproape tot timpul criză de sânge, stocurile fiind completate ocazional de jandarmi sau militari.

 

Creşterea numărului de donatori vine odată cu creşterea ratei şomajului şi a adâncirii crizei. Tot mai mulţi sătmăreni rămân fără un loc de muncă şi donează sânge pentru tichetele de masă acordate. Pentru o donare de 400 ml de sânge, o persoană primeşte şapte tichete de masă.

 

Deşi numărul donatorilor a crescut, în spitale este nevoie acută de sânge pentru grupele A2 şi BIII. Pentru ca o persoană să doneze sânge trebuie să aibă 18 ani împliniţi, să fie sănătos, să nu aibă antecedente la boli precum hepatita, TBC, sifilis, boli neuropsihice, diabet insulino-dependent şi să aibă tensiunea arterială bună.

Tags: donatori  sange  criza  
1121 vizite
Distribuie pe