Locale Altele
Miercuri, 12 Mai 2021
Mie, 12 Mai 2021
Caritas, alături de beneficiari și de Paște
Caritas Satu Mare  - Marti, 6 Aprilie 2021

Organizația Caritas a Diecezei Satu Mare a distribuit 145 de pachete de ajutor pentru familii sătmărene care au mare nevoie de sprijin.

Pandemia ne-a transformat viața cotidiană și nici sărbătorile nu mai sunt la fel. Este al doilea an în care în centrele de zi pentru copii ale Organizației Caritas lipsesc activitățile și evenimentele în cadrul cărora beneficiarii organizației se pregătesc pentru Sărbătorile Pascale alături de membrii lor de familie. Bucuria sărbătorilor a fost umbrită de necazuri și griji, de agravarea sărăciei, mulți dintre beneficiarii organizației neavând prea multe de pus pe masa de Paște.

Caritas organizează în fiecare an acțiune de ajutorare de Paște pentru a aduce un pic de bucurie și speranță beneficiarilor săi. „Au fost ani în care pachetele de Paște au fost mai frumoase, mai consistente. Anul acesta sunt mai modeste, conțin în primul rând alimente de bază, dar pentru organizație este important să sprijine familiile care se confruntă cu greutăți și în perioada pandemiei, în limita posibilităților, de aceea am decis să organizăm acțiunea și în acest an” – susține Zsolt Lieb-Nemes, director adjunct de Satu Mare.

Anul trecut, de Paștele Catolic Organizația Caritas s-a implicat într-o acțiune de ajutorare de amploare alături de Direcția de Asistență Socială Satu Mare și ONG-uri partenere. „Marea acțiune de Paște din 2020 continuă acum cu una mai mică, dar adevărul e că și anul 2021 este un an mai greu decât cel precedent. Stocurile actuale ne permit doar atât, dar am ținut să organizăm neapărat acțiunea și de această dată, și dacă acum avem posibilitatea să oferim ajutor pentru 145 de familii, am considerat important s-o și facem” – a adăugat Zsolt Lieb-Nemes.

În cursul Săptămânii Mari Caritas a distribuit pachete cu alimente pentru beneficiarii Centrului de resurse pentru integrare socială și profesională, ai Centrului social deschis „Casa Prieteniei” și ai Centrului de zi „Don Bosco”. Cele 145 de pachete familiale au inclus alimente de bază: făină, zahăr, orez, paste făinoase, dar și dulciuri. Datorită unui proiect aflat în curs de implementare, pachetele mămicilor care participă la activitățile organizate în cadrul proiectului respectiv, au fost suplimentate cu blaturi de tort și ingrediente pentru prăjituri.

Accent pus pe sprijinul pe termen lung

Organizația Caritas a Diecezei Satu Mare pe lângă ajutorul imediat oferit sub formă de pachete cu alimente și alte produse, acordă sprijin beneficiarilor și familiilor acestora în multe alte feluri. În urmă cu câteva luni, „Casa Prieteniei” a fost dotată cu 6 calculatoare echipate cu camere web pentru a face posibilă conectarea beneficiarilor la cursurile online. În vederea respectării măsurilor de prevenire a infecției cu noul coronavirus, grupurile de elevi se schimbă la intervale de câteva ore, astfel chiar dacă nu există condițiile necesare pentru a asigura participarea la toate orele online în fiecare zi pentru fiecare copil, ei pot participa la 2-3 ore, menținând astfel legătura cu școală.

Prezența zilnică este constant bună atât la „Casa Prieteniei”, cât și la Centrul de zi „Don Bosco” – ne-a informat directorul adjunct – ceea ce dovedește că preșcolarii și școlarii care frecventează cele două unități de asistență socială chiar au nevoie de serviciile Caritas. Asistenții sociali ai organizației îi sprijină și pe părinții copiilor – în completarea diverselor formulare, mai ales a celor care se completează și se depun online, cu care pur și simplu ei nu s-ar descurca fără asistență.

În „Casa Prieteniei” implementarea programului „CoFa” („Copil și Familie”) având ca scop educarea familiei alături de copil, a continuat și în perioada pandemiei – cu activități cu un număr mai restrâns de participanți care să permită respectarea măsurilor necesare pentru prevenirea infecției cu COVID-19.

Beneficiarii Organizației Caritas știu că pot conta pe sprijinul organizației atât în zile obișnuite, cât și în zile de sărbătoare, iar acesta este un important punct de reper în nesiguranța generală generată de pandemie.

776 vizite
Distribuie pe