Locale Altele
Luni, 15 Aprilie 2024
Luni, 15 Apr 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Centru social judeţean pentru boschetari
Penina Cirţ, Florin Răchitan  - Miercuri, 23 Septembrie 2009

Preşedintele Consiliului Judeţean, Csehi Arpad, a convocat miercuri dimineaţa o şedinţă la care au mai participat vicepreşedintele CJ, Mircea Govor, managerul Spitalului Judeţean, Paula Mare, directorul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Adrian Marc, precum şi şeful Poliţiei Comunitare din Satu Mare, Florin Găzdac.

 

Scopul întâlnirii a fost căutarea unor soluţii pentru salvarea sistemului sătmărean de sănătate, aflat în pragul colapsului, şi în special tratarea unei probleme vechi, nu neapărat de natură medicală, dar care împovărează nepermis de mult bugetul Spitalului Judeţean. Este vorba despre „cazarea” boschetarilor, care confundă spitalul cu un adăpost de noapte.

 

Managerul Paula Mare a declarat că nu mai puţin de 80 de persoane fără adăpost ajung la Urgenţe în fiecare lună, angajaţii spitalului sunt obligaţi ca în astfel de cazuri să le igienizeze şi să le interneze pentru perioade mai scurte sau mai lungi.

De asemenea, copiii abandonaţi rămân tot la spital până la identificarea lor, procedură ce poate să dureze luni de zile. Costul unei zile de spitalizare pentru o persoană este în jur de 500 de lei, iar această sumă este suportată din bugetul mai mult decât auster al Spitalului Judeţean.

 

Majoritatea boschetarilor care se internează la spital pentru a avea un adăpost deasupra capului provin din alte localităţi ale judeţului, dar ajung la Satu Mare fiind atraşi de oportunităţile de supravieţuire, în lipsa unor servicii sociale adecvate ale primăriilor.

 

Csehi Arpad a anunţat că va încerca să-i conştientizeze pe primari cu privire la responsabilităţile pe care le au şi în acest domeniu şi, în ultima instanţă, se va construi un centru social judeţean destinat persoanelor fără adăpost. Participanţii la întâlnirea de miercuri se vor întruni din nou săptămâna viitoare, cu planuri mai concrete de acţiune.

Tags: centru  social  boschetari  
2382 vizite
Distribuie pe