Locale Altele
Marti, 10 Septembrie 2024
Marti, 10 Sept 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Corespondență din Micula, de la comandamentul central al celei mai mari acțiuni umanitare din istoria recentă a județului Satu Mare: Uniunea Ucrainenilor
Florin Răchitan  - Miercuri, 16 Martie 2022

Micuța comunitate ucraineană din județul Satu Mare, atât de discretă în vremuri de pace, când printre cele mai complexe sarcini ale ei era organizarea în fiecare an a festivităților dedicate poetului național Taras Sevchenko la bustul acestuia din părculețul de pe Bulevardul Vasile Lucaciu, s-a trezit în vâltoarea istoriei cu o responsabilitate uriașă pe umeri, aceea de a-și ajuta conaționalii de peste graniță în cea mai grea încercare a vieții lor, războiul.

În ultimele trei săptămâni, o mână de oameni de la filiala sătmăreană a Uniunii Ucrainenilor din România a organizat, cu un efort logistic aproape supraomenesc, campania umanitară de cea mai mare amploare din istoria recentă a județului, comparabilă, probabil, doar cu cea de după inundațiile din 1970.

Întreaga acțiune care presupune colectarea și sortarea donațiilor sosite din toată țara și din străinătate, organizarea unor convoaie umanitare în fiecare zi, uneori chiar mai multe transporturi zilnic peste graniță, în regiuni în care deja se simt consecințele războiului la modul concret, palpabil, este coordonată din sediul din Micula al organizației județene a Uniunii Ucrainenilor, dintr-o clădire de la intrarea în comună, care iese în evidență între celelalte case învecinate doar prin drapelul Ucrainei legat cu sârmă de un stâlp de electricitate, pentru a-i ajuta în orientare pe șoferii mașinilor care vin încărcate cu ajutoare.

Aici își desfășoară activitatea 24 ore din 24, încă din prima zi a invadării patriei lor mamă, câțiva zeci de voluntari, majoritatea tineri, din comuna în care aproape un sfert din populație este de origine ucraineană.

Ei sunt coordonați cu o energie ieșită din comun de doamna președinte al organizației județene, Liuba Horvat, care și-a pus în slujba comunității toată experiența de organizatoare a vieții culturale sătmărene și toate contactele pe care le are cu organizațiile și liderii de peste graniță.

Cot la cot cu ea este ”la datorie” prim-vicepreședintele organizației județene, Vasile Buciută, care conduce el însuși, în fiecare zi, convoaiele umanitare dincolo de graniță, la centrele regionale de colectare din Zakarpatia sau din Maramureșul istoric din dreapta Tisei, de unde sunt transportate mai departe, pe coridoare umanitare ținute deschise cu mari riscuri, spre zonele în care se desfășoară operațiuni militare.

Peste 450 de tone de alimente, medicamente, îmbrăcăminte, saltele și alte produse de strictă necesitate au ajuns în ultimele trei săptămâni în Ucraina, cu 181 autovehicule de toate tipurile, inclusiv un TIR, după cum au declarat cei din echipa Uniunii Ucrainenilor în prima conferință de presă organizată la sediul din Micula, miercuri seara, când au avut puțin răgaz să-și tragă sufletul după încă o zi grea în care au încărcat cu ajutoare trei convoaie umanitare și când tocmai au sosit trei familii de refugiați, pe care-i găzduiește Primăria Micula într-un adăpost special amenajat pentru ei.

De-altfel, atât primarul Ștefan Doboș, prezent la conferința de presă, cât și consilierii locali, indiferent dacă au sau nu origini ucrainene, dar și elevii școlii din localitate îi ajută în mod obișnuit la încărcarea și descărcarea din camioane.

Au nevoie de orice ajutor, fiindcă oboseala se simte deja în rândul voluntarilor de la sediu, care însă continuă să asigure permanența, fiindcă ”nu putem închide sediul și să plecăm acasă numai de-aia că s-a făcut seară”, după cum se exprimă ei înșiși.

Voluntarii care nu sunt la sediu s-au organizat în ture pentru a asigura non-stop translatori la toate punctele vamale din județ, dar și la spital sau Poliție, atunci când este nevoie de ei în situații speciale, cum ar fi accidentele sau cazuri medicale de urgență în care sunt implicați refugiați ucraineni.

Fac toate acestea fără să aștepte nimic în schimb, cu un simț clar al datoriei morale, al solidarității și chiar al iubirii fraterne pentru conaționalii lor, cărora li se luminează fața atunci când li se adresează în limba lor maternă și le oferă ajutor.

Din fericire, nu sunt singuri în aceste momente, iar Liuba Horvat a ținut să enumere câteva nume dintre cele aproape 750 de instituții, organizații, persoane fizice sau juridice de la care au primit donații sau ajutor de orice fel în ultimele trei săptămâni: Prefectura Satu Mare, Politia de Frontiera si Vama Halmeu,  Asociatia Parinti pt. Copii, Camera de Comert, Spitalul Judetean Satu Mare, Casa de Asigurari de Sanatate Satu Mare, Inspectoratul Scolar Județean, Primaria Micula, Primaria Tarna Mare, Primaria Ardud,  Primaria Mediesu Aurit, Primaria Vetis, școlile Constantin Brâncoveanu și Mircea Eliade din Satu Mare, Liceul German, școlile din Micula, Turț, Doba etc.

Se cuvin amintiți credincioșii și preoții de la parohiile: Mujdeni, Biserica Crestina Baptista Maghiara din Satu Mare, Biserica Penticostala din Micula, Biserica Reformata din Satu Mare, Consiliul Parohial Ortodox din Micula, biserica din Moftin, biserica din Agrisul Nou, Biserica Ortodoxa din Homorodu de Sus, Parohia Negresti-Oaș,Biserica Ortodoxa din Micula Noua, Biserica Ortodoxa din Solduba, Biserica Ortodoxa din Homorodu de Mijloc, Biserica Baptista Maghiara etc.

Dintre organizațiile care i-au ajutat cel mai mult în această perioadă amintim Asociatia ”Oameni Ajuta Oameni”, Asociatia Prietenia Satmareana, Asociatia Cutezatorii Muntilor, Asociatia Noe Partium, Comunitatea Evreilor, Asociatia Rotaract, Asociatia Centrului Crestin, Asociatia de Parinti ”Razele Diminetii”, Asociatia ”Impreuna Daruim Zambete”.

În tot acest timp au primit multe ajutoare din străinătate, printre cei mai importanți donatori numărându-se FC AUGSBURG prin sătmăreanca Irene Krapf din Germania, firma Kopf din Austria, Raicov Dean Group din Germania, Ceban Sergiu - Italia, Pinkovszki Edith – Germania, Kristina Meszaros - Germania, un grup de donatori din Haidlfing - Germania, firma Johannes Happe Bauzentrum, firma Re Profit Oko, Veiss Alex, Calin Stoica - cu grupurile Allgau Ajuta si care conduce si grupul Ajutor pentru Refugiatii din Allgau - Germania, Jill Hedinger Szekely-  Elvetia. În total, aceștia au adus 6 TIR-uri și 14 microbuse încărcate cu ajutoare.

Au asigurat mașini, pentru transport Nagy Robert, Dudas Marius, Madaras Ioan, Cauni Pavel, Dantex, Geo Speed.

In aceasta perioada, Uniunea Ucrainenilor a acordat asistenta de tranzit, indrumare si pachete de drum pentru peste 2.000 de refugiați,  iar pentru aproximativ 500 de persoane au asigurat cazare pentru o noapte sau mai multe prin bunavointa unor familii inimoase din Micula și a multor altor familii din județele Satu Mare, Bihor, Sălaj și Maramureș.

De ajutoare este nevoie în continuare, mai ales că se anunță un nou val de refugiați aflați într-o situație mult mai disperată decât cei care au tranzitat până acum România. Potrivit relatărilor prim-vicepreședintelui Vasile Buciută, în localitățile din imediata vecinătate, de dincolo de frontieră, s-au adunat zeci de mii de refugiați, iar situația este din ce în ce mai dramatică: magazinele sunt goale, autoritățile locale sunt depășite de situație, iar unii oameni au început deja să caute rădăcini pe sub pământ, să le fiarbă ca să aibă ce mânca.



















Este nevoie urgent de cât mai multe alimente și medicamente, iar sătmărenii generoși sunt rugați să le aducă la sediul din Micula al Uniunii Ucrainenilor, pe strada Principală nr. 305 sau să ia legătura cu voluntarii de acolo la numerele de telefon 0740-880.003 – Liuba Horvat; 0748-808.181 – Vasile Buciută sau pe adresa de e-mail filiala.satumare@uur.ro  

1896 vizite
Distribuie pe