Locale Altele
Duminica, 3 Decembrie 2023
Dum, 3 Dec 2023
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Luni se închide ţara
Florin Răchitan  - Vineri, 2 Octombrie 2009

Sindicaliştii sătmăreni din sectorul bugetar se pregătesc de greva generală anunţată pentru luni în toată ţara, iar în ultimele zile s-au întrecut în organizarea conferinţelor de presă, pentru a explica opiniei publice de ce nu va fi deschisă, practic, nici o instituţie publică în ziua respectivă.

 

Primii au fost cei din Alianţa Bugetarilor, organism reprezentat la Satu Mare, în cea mai mare parte, de filiala judeţeană a CNSLR-Frăţia.

În cadrul unei conferinţe de presă organizată joi la ultimul etaj al Palatului Administrativ, preşedintele CNSLR-Frăţia Satu Mare, Dan Burulea, a cerut sătmărenilor să manifeste solidaritate cu bugetarii grevişti şi să nu se mai lase amăgiţi de promisiunile actualilor guvernanţi.

 

Lidera de sindicat de la Sanitas, Aurelia Pop, şi colega ei de la sindicatul angajaţilor la Spitalul Judeţean, Ecaterina Gozner, au anunţat că medicii şi asistentele vor fi în grevă toată ziua de luni, urmând să asigure doar urgenţele.

 

De asemenea, o parte a cadrelor didactice, înscrise în Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, reprezentate la Satu Mare de Virgil Roman, vor fi luni în grevă şi nu vor preda la ore.

 

În acelaşi timp, însă, majoritatea profesorilor din judeţul Satu Mare, care sunt membri ai Sindicatului din Învăţământul Preuniversitar, vor face doar grevă japoneză, exprimându-şi solidaritatea cu colegii lor. Asta înseamnă că şcolile nu vor fi închise luni.

 

În schimb, vor fi închise birourile şi instituţiile subordonate Consiliului Judeţean, deoarece, aşa cum a anunţat preşedintele Sindicatului Pro-Autonomia, Valerian Coza, majoritatea funcţionarilor au semnat adeziunea la acţiunea de protest de luni.

 

Tabla cu „Închis” va fi agăţată şi pe uşile de la Finanţe, liderul sindicatului Samfisc, Gavril Cuzdriorean, şi vicepreşedintele Ioana Mureşan, anunţând vineri, în cadrul altei conferinţe de presă, că marea majoritate a finanţiştilor au semnat deja lista cu participanţii la grevă.

 

Cei doi au precizat că Trezoreria va deservi doar unele instituţii publice din sectorul sanitar sau al apărării, însă persoanele fizice şi agenţii economici nu au ce căuta luni la Finanţe.

Cel mai vehement în apărarea drepturilor membrilor de sindicat a fost Gavril Cuzdriorean, care a declarat că nu se face grevă de dragul grevei, „dar nici nu acceptăm să fim consideraţi papagali de către ministrul siderurgist al Finanţelor”.

 

El a precizat că lupta acerbă se dă pentru sporurile salariale care ar trebui să se asigure angajaţilor din sectorul bugetar în urma unui acord încheiat cu FMI, în condiţiile în care salariile de bază ale bugetarilor sunt ridicole, însă Guvernul şi-a făcut un obicei în ultima vreme din a le tăia sistematic sporurile.

 

Nu toţi sindicaliştii participă, însă, la greva generală de luni.

În cadrul unei conferinţe de presă convocată vineri la amiază, preşedintele şi vicepreşedintele Cartel Alfa Satu Mare, Sorin Faur, respectiv Ioan Drăgan, au anunţat că sunt solidari cu colegii lor din celelalte confederaţii sindicale, dar majoritatea membrilor Cartel Alfa au votat doar pentru grevă japoneză.

 

„Considerăm că o grevă generală de o zi nu are nici un sens şi singurul rezultat pe care l-ar obţine greviştii ar fi să ajute Guvernul să economisească o zi de salariu pentru bugetari, având în vedere faptul că ziua de grevă nu se plăteşte. În opinia noastră, o grevă generală trebuie să fie pe termen nelimitat, pentru a putea să exercite o presiune socială reală asupra guvernanţilor” – a declarat Sorin Faur.

 

Toate sindicatele sătmărene s-au înţeles, însă, să-şi trimită delegaţi, cu zecile sau chiar sutele, la marele miting ce se va organiza la Bucureşti în data de 7 octombrie, cu ocazia Zilei Mondiale a Muncii Decente.

 

Sindicaliştii sătmăreni au precizat că, în funcţie de impactul pe care îl vor avea aceste acţiuni de protest asupra Guvernului, vor decide în continuare dacă va fi cazul sau nu să declanşeze grevă generală pe termen nelimitat, ceea ce ar cam paraliza ţara, aflată şi aşa într-un haos specific republicilor bananiere.

Tags: greva  generala  sindicate  
2976 vizite
Distribuie pe