Locale Altele
Duminica, 16 Mai 2021
Dum, 16 Mai 2021
Lagărul de exterminare de la Psihiatrie
Penina Cirţ  - Marti, 13 Octombrie 2009

Toate stihiile naturii par să se fi aliat cu indiferenţa criminală a autorităţilor pe ultima sută de metri înainte de mutarea secţiei de Psihiatrie a Spitalului Judeţean din clădirea ce stă să se prăbuşească peste bolnavii internaţi în acest iad.

 

Aproape 150 de bolnavi psihic trăiesc în condiţii inumane, înghesuiţi câte doi-trei în paturi fără saltele sau aşternuturi, îndurând frigul şi curentul permanent produs de lipsa geamurilor, dar şi foamea în care sunt ţinuţi de o bună bucată de vreme din cauza restanţelor pe care le are conducerea Spitalului Judeţean către furnizorii de alimente.

 

Şeful secţiei de Psihiatrie, Virgil Enătescu, spune că în ultimele zile bolnavii au primit doar piure de cartofi sau pilaf făcut din praf şi cerşesc pâine de la cadrele medicale.

O problemă gravă este şi cea a medicaţiei. Din cele 60 de tipuri de medicamente necesare pe secţie, medicii dispun doar de …5, astfel că pacienţii nu mai beneficiază nici măcar de tratament corespunzător.

 

Asistenţii au umplut golurile din ferestre cu bureţi şi folie de plastic, dar nu există încălzire în toată secţia, iar bolnavii nu au destule pături cu care să se acopere. Pentru ca situaţia să fie un adevărat coşmar, ploaia de marţi a inundat, practic, întreaga secţie, apa curgând din tavan ca din robinet, din cauza izolaţiei proaste a acoperişului.

 

Între timp sunt în toi lucrările de amenajare la aripa Spitalului Vechi unde se va muta Psihiatria, dar Virgil Enătescu se teme că îi va prinde iarna tot în clădirea veche, în care nu se mai investeşte nimic.

 

Disperate, cadrele medicale fac apel la sătmăreni să doneze pături, îmbrăcăminte şi alimente, pentru ca pacienţii de Psihiatrie să supravieţuiască acestor zile de coşmar şi să apuce să se mute cu toţii în clădirea nouă. Donaţiile sunt aşteptate la sediul actual al Psihiatriei, de lângă Spitalul Vechi.

Tags: psihiatrie  frig  foame  exterminare  
1714 vizite
Distribuie pe