Locale Altele
Sambata, 23 Octombrie 2021
Sam, 23 Oct 2021
Autorităţile trimit angajaţii să-şi verifice cărţile de muncă
Sergiu Lenghel  - Joi, 21 Ianuarie 2010

Discuţii aprinse între liderul sindical Dan Burulea şi unii directori de instituţii, la şedinţa Comisiei de Dialog Social desfăşurată joi în Palatul Administrativ. Discuţiile s-au învârtit în jurul unui subiect sensibil, semnalat de tot mai mulţi angajaţi.

 

Liderul CNSRL Frăţia, Dan Burulea, a cerut Inspectoratului Teritorial de Muncă să se implice mai mult în rezolvarea unor probleme cauzate de unii patroni care nu-şi respectă obligaţiile către stat.

Acesta a dat ca exemplu soarta unui fost angajat al firmei Rubin King din Carei, Gheorghe Marc, care, după ce a fost dat afară de patron, nu a beneficiat nici de indemnizaţia de şomaj, deoarece angajatorul nu a efectuat nicio plată la contribuţiile sociale.

 

"Ca el sunt mulţi alţii. Cel mai bine ar fi ca angajaţii să meargă personal la ITM, să vadă în cartea de muncă dacă patronul lor îşi respectă obligaţiile" - a spus subprefectul Alin Dan.

 

Liderul de sindicat Dan Burulea s-a arătat îngrijorat de numărul mare al persoanelor ce urmează a fi disponibilizate, afirmând că sindicatele trebuie consultate în această privinţă, iar cei care vor rămâne fără un loc de muncă să primească plăţi compensatorii sau să beneficieze de gratuitate pentru cursurile de recalificare.

 

În domeniul Învăţământului, situaţia este destul de gravă, însă inspectorul şcolar general Mariana Popa a dat asigurări că profesorii titulari nu vor fi afectaţi de disponibilizări, aceştia urmând să primească alte catedre. "În judeţ vor fi reduse 461 de posturi, aceasta este cifra reală. Măsura va fi luată începând cu anul şcolar viitor, astfel că există posibilitatea ca unele şcoli să fie închise" - a precizat Mariana Popa.

 

În timp ce prefectul Radu Giurcă a explicat că Guvernul va fi cel care va decide în ce mod se vor produce aceste reduceri de personal, directorul AJOFM, Gheorghe Tilibaşa, a semnalat faptul că rata şomajului în judeţ a ajuns la 6,5%, însă nu peste mult timp va trece uşor de 6,7 procente. Un număr de 10.135 de şomeri sunt înregistraţi la AJOFM, 1.000 de sătmăreni fiind cuprinşi anul acesta pentru cursurile de recalificare.

Tags: dialog  social  burulea  
2179 vizite
Distribuie pe