Locale Altele
Miercuri, 12 Mai 2021
Mie, 12 Mai 2021
Mai bine la gară decât la autogară
Sergiu Lenghel  - Marti, 16 Februarie 2010

Taximetriştii care staţionează în faţa Gării de Nord din Satu Mare sunt revoltaţi din cauza deciziei Primăriei de a-i muta în altă parte, chiar dacă parcarea se află la doi paşi de vechea staţie.

Din data de 20 ianuarie 2010, Primăria a decis ca staţia de taximetre din faţa gării să fie desfiinţată, rămânând funcţională doar cea din faţa Autogării, de pe strada Griviţei.

 

La aproape o lună de la această hotărâre, taximetriştii nu respectă noile reglementări şi spun că totul se petrece la comanda unor consilieri locali, care s-au trezit că nu au unde să parcheze atunci când vin la gară după cei apropiaţi.

 

Indicatorul pe care scria "staţie de taxi" a fost tăiat cu flexul de pe stâlpul unde este amplasat şi coşul de gunoi, însă puţini sunt cei care parchează în faţa autogării, unde există amenajate şase locuri speciale pentru taximetrişti.

 

Dacă plătesc milioane de lei pentru ocuparea domeniului public, taximetriştii spun că nu este normal ca Primăria să îi alunge din locul în care îşi câştigă pâinea, motivând că lângă autogară nu vine nimeni să ia taxiul, mai ales cei care au bagaje cu ei.

 

"În toate oraşele sunt taximetre în faţa gării, doar la noi se găseşte cineva care să facă altfel. Eu am plătit 400 de lei pe tot anul pentru a putea parca maşina mea, însă de cele mai multe ori nu găseşti loc în timpul zilei. Ne-au amenajat vreo 180 de parcări şi sunt peste 700 de taxi-uri în tot oraşul. Ne vânează ca pe nişte iepuri, dar de ciubucarii ce stau în faţa gării nu se leagă nimeni" - spune Mihai, taximetrist la Nova Taxi.

 

Parcarea de lângă Autogară este ocupată de obicei de alte maşini, iar în faţa gării s-a creat un haos total: dubiţe, maşini cu ciubucari şi bineînţeles taximetriştii, aceştia din urmă fiind în număr foarte mare, astfel că unii opresc pe unde pot, doar să fie cât mai aproape de gară.

 

"Sunt foarte mulţi oameni pe care nu îi aşteaptă nimeni la sosirea trenului, au bagaje şi au nevoie de o maşină cât mai aproape de ieşire. Am auzit că nişte domni consilieri nu au putut parca din cauza taxiurilor" - spune Francisc, un taximetrist independent.

 

Alţi taximetrişti spun că îşi parchează maşina cât mai aproape de gară, atunci când ştiu că soseşte un tren, altfel riscă să piardă din clienţi. "Anul trecut m-a amendat Poliţia Comunitară că am parcat în altă parte decât era voie. Ce să fac dacă nu mai aveam loc? Plătesc la parcări o grămadă de bani, dar nu am unde staţiona" - afirmă Sorin, taximetrist la VIP Taxi.

 

Poliţiştii comunitari sunt cu ochii pe taximetriştii din zona gării, iar cei care nu se conformează noii decizii sunt buni de plată, amenda fiind cuprinsă între 140 şi 300 de lei. "Acolo erau două parcări taxi, iar cea care a rămas este în faţa Autogării. Corespunde cu numărul de taxiuri ce opresc acolo. Am avut şi reclamaţii din partea unor sătmăreni care nu puteau parca de ei atunci când veneau la gară după rude sau prieteni" - explică şeful Poliţiei Comunitare, Florian Găzdac.

Tags: statie  taxi  gara  
2260 vizite
Distribuie pe