Locale Altele
Sambata, 19 Iunie 2021
Sam, 19 Iun 2021
Îmbulzeală pentru ţoale
Sergiu Lenghel  - Luni, 15 Martie 2010

Magazinele second-hand par să fie o afacere bună pe timp de criză. Nu în fiecare zi ne este dat să vedem memorabilele cozi de dinainte de ’89, când pentru un kilogram de portocale sau carne te trezeai cu noaptea-n cap. Socotite de unii drept magazine ale săracilor, îmbrăcămintea de import se vinde pe bandă rulantă încă de la prima oră a dimineţii.

 

Ca de fiecare dată, luni se formează o coadă unică de aşteptare în faţa magazinului SecondTex din cartierul Micro 15. Zeci de sătmăreni sosesc încă de pe la ora 08.30 pentru a fi primii care intră pe uşile magazinului.

Cel mai aglomerat este atunci când se primeşte marfă "europeană", iar printre clienţi se regăsesc persoane trecute de vârsta tinereţii, însă sunt şi cumpărători mai tineri.

La ora 09.00 fix, mulţimea a dat iama în interior pentru a-şi "înnoi" garderoba de primăvară.

 

Totul se vinde la kilogram, iar preţul diferă de la o zi la alta. La început de săptămână se aduce marfă nouă, astfel că ziua de luni are cel mai ridicat preţ: 15 lei/kg. Chiar şi pentru cei la care le suflă vântul prin buzunare suma nu e deloc mare, însă nici hainele nu sunt Armani sau Dolce&Gabbana.

 

"Trec foarte des pe la acest magazin. Hainele sunt ieftine şi destul de bune. Preţul este acceptabil pentru noi, cei mai în vârstă" - a spus Viorica Toduţ, o sătmăreancă de 56 de ani, care îşi căuta o bluziţă pentru ea, dar şi o cămaşă pentru soţul ei.
 

 

Clienţii cumpără cam tot ce se poate. De la articole de îmbrăcăminte, până la curele, genţi, pantofi sau adidaşi, precum şi alte obiecte vestimentare. Una dintre vânzătoare ne spune că marfa este adusă din Italia, Franţa sau chiar Elveţia, fiind schimbată săptămânal cu alta nouă. "Vin foarte mulţi clienţi la noi. Şi tinerii vin, să ştiţi. În restul magazinelor, preţurile sunt exagerate şi nu îşi permit toţi. Vin mai ales să-şi cumpere încălţăminte şi blugi" - afirmă Florica, vânzătoarea magazinului.
 

 

O tânără domnişoară, pe care probabil o vedem în week-end prin cluburi, a făcut şi ea câteva cumpărături... la kilogram. "Mi-am luat o bluză frumoasă şi de calitate. Găseşti şi lucruri noi aici, nu e aşa cum spune lumea" - mărturiseşte Ioana, în vârstă de 22 de ani.

 

Tot mai mulţi clienţi trec pragul acestor magazine, care prosperă pe timp de criză. Până la urmă, gusturile... vestimentare nu se discută. E cool să te îmbraci pe nişte bani din care îţi poţi lua o bere şi un pachet de ţigări. Hai să fie două beri.

Tags: haine  second hand  coada  
1640 vizite
Distribuie pe