Locale Altele
Joi, 20 Ianuarie 2022
Joi, 20 Ian 2022
S-a cântat „Deșteaptă-te române” ca la Revoluție
Florin Răchitan  - Joi, 3 Iunie 2010

Peste o mie de sindicaliști au participat joi la cel mai mare miting de protest organizat la Satu Mare de la Revoluție încoace. Protestatarii au cântat „Deșteaptă-te române” cu aceeași însuflețire ca la Revoluție, dar spre deosebire de zilele Revoluției, acum întregul Palat a fost înconjurat cu garduri și cordon de jandarmi.


 

În cuvântul de deschidere, secretarul organizației județene a Confederației Sindicale ”Cartel Alfa”, Vasile Dârle, a remarcat că Guvernul a reușit, prin măsurile pe care preconizează să le aplice pentru reducerea salariilor și pensiilor, să-i adune pentru prima dată împreună pe membrii tuturor confederațiilor sindicale din România, uniți împotriva unui guvern incompetent și cinic.
 

 

„Niciodată în istoria recentă a țării, oamenii muncii nu au fost împroșcați cu noroi și învrăjbiți unii împotriva altora, cum încearcă să facă acest Guvern acum. După ce întreaga clasă politică s-a înfruptat în ultimii 20 de ani din munca noastră, acum ne obligă să achităm tot noi nota de plată a incompetenței și indiferenței lor. Guvernanții însă nu trebuie să uite un lucru: un popor flămânzit are dreptul să-și devoreze propriii conducători, din legitimă apărare” – a atenționat Vasile Dârle.
 

 

Deoarece la miting au fost prezenți și mulți pensionari, președintele Asociației Județene a Persoanelor Vârstnice, Mircea Marian, li s-a adresat lor, întrebându-i retoric dacă nu cumva, prin tăierea a 15% din pensii, Guvernul ar vrea să „scape” de cât mai mulți dintre ei, pentru a face economie la buget. Tot el a remarcat prezența masivă a forțelor de ordine și a gardurilor instalate în jurul Palatului Adminstrativ, întrebându-se oare de ce le e frică celor de dinăuntru?

 

De-altfel, liderul județean al CNSLR-Frăția, Dan Burulea, le-a amintit participanților la miting că exact la ora respectivă Consiliul Județean organiza „Ziua Porților Deschise”, însă au avut grijă să baricadeze bine intrarea în Palat.


 

Vicepreședintele Asociației Pensionarilor, Gavrilă Gyorgy, s-a adresat vorbitorilor de maghiară în limba lor maternă, anunțându-i că i-au invitat pe toți parlamentarii sătmăreni la o întâlnire ce se va organiza sâmbătă la sediul asociației, în cadrul căreia li se va cere aleșilor sătmărenilor să voteze în Parlament împotriva măsurilor de austeritate pe care vrea să le impună Guvernul.

 

Inspirat de Gavrilă Gyorgy, liderul CNSLR-Frăția, Dan Burulea a compus pe loc un slogan original și amuzant: „Bună Ziua, Jo napot kivanok, ca să plece Boc”!


 

De-altfel, printre reprize de folk în interpretarea lui Tavi Bud – ”Ăia hoți, ăștia hoți / Mama lor la toți”, protestatarii au strigat pe tot parcursul mitingului sloganuri care mai de care mai trăsnite: „Unu mic și unu chior și-au bătut joc de popor”, ”Băsescu, ia-ți piticul și te du”, „Fie pâinea cât de rea, tot ne furați un sfert din ea”, iar pe pancarta Sindicatului Național al Agenților de Poliție scria „Infractorii nu vor fura 25%”.


 

Liderul județean al Confederației Sindicatelor Democratice din România, Ioan Secan, și-a început discursul cu întrebarea „Trăiți bine?”, la care răspunsul a fost, așa cum era de așteptat, un cor de huiduieli și fluierături. El a propus rebotezarea Pieței 25 Octombrie, unde s-a desfășurat manifestația de protest, în Piața Plângerii.

 

Referindu-se la strategia Guvernului de a culpabiliza anumite categorii de salariați și pensionari pentru colapsul economic în care se află țara, vicepreședintele Sindicatelor din Învățământul Preuniversitar, Adriana Sas Marinescu, și-a exprimat dezamăgirea față de faptul că străvechiul dicton latin „Divide et Impera” este ridicat acum la rang de principiu de guvernare.
 

 

În acest timp, absolvenții de la „Goldiș” care au avut ghinionul să-și programeze ceremonia de absolvire exact la ora la care se desfășura mitingul sindicaliștilor au fost nevoiți să-și facă pozele de grup în holul Casei de Cultură a Sindicatelor, deoarece treptele de la intrarea erau ocupate de protestatari. Nimeni nu s-a plâns, însă, ba chiar unii părinți și rudele absolvenților s-au alăturat protestatarilor, cu buchete de flori în mâini.

 

Mesaje împotriva Guvernului au mai fost transmise, în discursurile lor, de președintele județean al Confederației Sindicatelor „Cartel Alfa”, Sorin Faur, liderul județean al Blocului Național Sindical, Gabriel Mihali, președintele Sanitas Satu Mare, Aurelia Pop, secretarul județean al Sindicatului Polițiștilor, Ioan Fernea (s-a strigat „Poliția e cu noi”), precum și vicepreședintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, Victor Oprea.
 

 

Punctul culminant al demonstrației de protest a fost momentul în care liderul CNSLR-Frăția, Dan Burulea, a aruncat pe treptele Casei de Cultură a Sindicatelor o umbrelă portocalie, cu însemnele PD-L. În lipsă de altceva, protestatarii s-au răzbunat pe umbrelă, călcând-o în picioare și aruncând peste ea un schelet, care vroia să simbolizeze poporul flămând.


 

După două ore, mitingul s-a încheiat fără incidente, niciun reprezentant al autorităților neavând curajul să iasă din Palat în acest timp, iar sindicaliștii au promis că vor reveni în aceeași „Piață a Plângerii” ori de câte ori vor simți că cei de la putere își bat joc de ei.

 

 

1816 vizite
Distribuie pe