Locale Altele
Luni, 18 Octombrie 2021
Luni, 18 Oct 2021
Scandal între navetiştii şi transportatorul din Viile Satu Mare
Sergiu Lenghel  - Joi, 1 Iulie 2010

Navetiştii din Viile Satu Mare au blocat joi, dis-de-dimineaţă, un autobuz al firmei SC Bratuscha SRL, nemulţumiţi că patronul a majorat preţul abonamentelor cu 35%.

Aproximativ 30 de persoane, în frunte cu viceprimarul Szucs Szabolcs, s-au deplasat mai apoi la Satu Mare, unde au avut o întâlnire cu patronul Vasile Codaţ, care nu vrea nici în ruptul capului să renunţe la majorarea tarifului.

Subprefectul Pataki Csaba a mediat acest conflict între localnici şi patronul firmei de transport, având loc discuţii aprinse între cele două părţi, situaţia degenerând atât de mult încât autorităţile au de gând să sesizeze ARR-ul, Garda Financiară şi Consiliul Concurenţei pentru a face verificări în acest sens.

Firma Bratuscha, care deţine monopolul pe traseul Satu Mare - Cioncheşti - Viile Satu Mare, a câştigat licitaţia în anul 2008, atunci când un abonament lunar costa 80 lei. Vasile Codaţ spune că dacă nu ar ridica tarifele, ar intra în faliment, mai ales că TVA-ul s-a majorat cu 5%, iar preţurile la carburanţi au crescut şi ele.

Un bilet a rămas tot la preţul de 5,5 lei, în schimb valoarea abonamentului a crescut de la 1 iulie cu 40 lei, adica de la 110 la 150 lei. Cel puţin aşa intenţiona patronul firmei, deoarece în timpul discuţiilor navetiştii au reuşit să-l convingă să mai reducă din preţ cu 10 lei.
 

Chiar şi în aceste condiţii, localnicii spun că majorarea este mult prea mare, mulţumindu-se eventual cu o majorare de 15-20%. Navetiştii spun că autobuzele sunt învechite şi prezintă un real pericol pentru ei, având loc chiar şi un incident din cauza sistemului electric.

Preţul biletelor nu era stabilit în contractul câştigat la licitaţia care expiră de-abia în anul 2013, însă Vasile Codaţ riscă să rămână fără această rută dacă organele abilitate vor decide acest lucru. Firma Bratuscha efectuează transport persoane şi pe rutele Satu Mare - Dorolţ - Atea, respectiv Satu Mare - Acâş - Unimăt.

5285 vizite
Distribuie pe