Locale Altele
Sambata, 8 Mai 2021
Sam, 8 Mai 2021
Jandarmii au donat sânge
Sergiu Lenghel  - Joi, 22 Iulie 2010

Aşa cum le stă bine celor care "slujesc patria", jandarmii sătmăreni au răspuns "prezent" la  campania de donare de sânge organizată la nivelul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi.
 


Sub deviza "Un strop de sânge, o şansă la viaţă", aproximativ 70 de cadre ale unităţii s-au înscris din propria iniţiativă la această acţiune care poate salva vieţi.

 

Joi dimineaţa au sosit la Centrul de Transfuzie Sanguină 20 de jandarmi gata să doneze sânge. Unii dintre ei au mai făcut acest gest de apreciat şi în anii trecuţi, însă alţii au donat 250 ml de sânge pentru prima oară. Purtătorul de cuvânt al IJJ, Camelia Lucuţ, care a însoţit echipa jandarmilor, a declarat că în următoarele zece zile vor veni şi restul cadrelor pentru a dona sânge.
 

 

"Această campanie la nivelul unităţii se organizează de trei ani. Trebuie să conştientizăm importanţa donării de sânge şi să înţelegem că sângele înseamnă viaţă. Şi noi am putea avea nevoie la un moment dat de acea picătură de sânge pentru ca viaţa să ne fie salvată" - afirmă locotenent Camelia Lucuţ.

 

Această activitate se înscrie în cadrul unei campanii umanitare iniţiată încă din anii precedenţi la nivelul Ministerului Administraţiei şi Internelor şi al Jandarmeriei Române, prin unităţile teritoriale, scopul fiind contribuţia indirectă a jandarmilor la salvarea vieţilor unor persoane aflate în suferinţă.

 


La Centrul de Transfuzie Sanguină de pe strada Ravensburg aşteptau alte zeci de persoane pentru a-şi dona sângele, în speranţa că aşa vor mai face rost de un ban. Majoritatea sunt de etnie romă şi vin în mod regulat aici.

 

Biologul specialist Alina Coita ne-a declarat că doar anul trecut au donat sânge aproximativ 10.500 de persoane, iar de la începutul acestui an vin zilnic în medie 50-60 de sătmăreni, foarte mulţi tineri, cele mai solicitate grupe de sânge fiind A2 pozitiv şi negativ, respectiv AB4 negativ. Vârsta maximă până la care o persoană poate dona sânge este de 60 de ani. Donatorii beneficiază astfel de analize gratuite şi de şapte tichete în valoare de peste 8 lei.

 

Jandarmii care au răspuns joi acestui apel umanitar s-au comportat "milităreşte", chiar dacă unii au trecut pentru prima oară prin asemenea experienţă. Printre atâţia bărbaţi, ofiţerul Andrea Seca ne-a spus că se află la prima ei donare de sânge, dar că ar repeta gestul ori de câte ori ar fi nevoie.
 

 

Şi pentru maiorul Aurel Pop a fost primul an în care a răspuns afirmativ la campania de donare de sânge. "Când ştii că cineva ar putea fi salvat pentru că are nevoie de sângele meu, nu poţi să refuzi. Eu am grupa 01, e cea mai bună" - spune zâmbind maiorul în vârstă de 40 de ani.
 

 

Plutonierul major Cosma Ovidiu şi plutonierul adjutant Sorin Pop nu au avut nicio emoţie în momentul în care au simţit acul seringii. Cei doi au donat sânge şi la precedentele campanii iniţiate de jandarmi.

2843 vizite
Distribuie pe