Locale Altele
Sambata, 16 Octombrie 2021
Sam, 16 Oct 2021
Închideţi naibii groapa de gunoi!
Florin Răchitan  - Marti, 10 August 2010

După ce în ultimii doi ani au stat mai liniştiţi, aşteptând cu sufletul la gură închiderea gropii de gunoi din spatele grădinilor lor, locuitorii de pe strada Odoreului sunt din nou revoltaţi după ce în ultimele zile au fost nevoiţi să suporte mirosuri pestilenţiale. Culmea, după ce groapa de gunoi este, oficial, închisă.

 

Un grup de locuitori din zonă, „conduşi” de Vasile Lucuţ (nu, nu e vorba de patronul Unicarm) au făcut în ultimele săptămâni sesizări peste sesizări la toate organele „competente”, disperaţi din cauza mirosurilor de care au crezut că au scăpat odată pentru totdeauna.

 

Ei au sperat că se va pune în aplicare planul Primăriei de a acoperi cu pământ măcar partea gropii de gunoi care e în imediata vecinătate a caselor lor, pentru a mai atenua intensitatea mirosurilor, dar nici vorbă de aşa ceva.

 

Teoretic, gunoaiele colectate din Satu Mare ar trebui să ajungă la noul depozit ecologic de la Doba, mai ales după ce şefii Consiliului Judeţean s-au lăudat la sfârşitul lunii iulie că prima celulă de depozitare este funcţională şi poate primi transporturile de gunoi. Problema e că fix în perioada asta se reabilitează drumul dintre Satu Mare şi Carei, iar circulaţia este atât de asfixiată pe acest sector de drum încât numai camioanele Florisal mai lipsesc acolo pentru a avea o imagine completă de bâlci balcanic.

 

Astfel, potrivit declaraţiilor locatarilor din zonă, camioanele Florisal aduc gunoiul într-o veselie tot la groapa veche de gunoi a oraşului şi se pare că această situaţie nu se va schimba cel puţin până la toamnă, cu toate că Uniunea Europeană a interzis categoric depozitarea gunoiului în acest loc cu începere din data de 16 iulie.

 

Locuitorii revoltaţi s-au adunat marţi la poarta de intrare spre groapa de gunoi, ameninţând că vor bloca drumul de acces.

După ce au sunat toată ziua la Garda de Mediu, această instituţie a trimis la orele după-amiezii două inspectoare, care au informat oamenii că au sancţionat deja Florisal cu o amendă substanţială şi că pregătesc o nouă amendă, pe care vor s-o aplice Primăriei, responsabilă cu administrarea gropii de gunoi.

 

În acest scop, au cerut sătmărenilor să depună declaraţii pe proprie răspundere în care să descrie efectele nocive pe care le are depozitarea în continuare a gunoaielor la groapa de pe strada Odoreului şi să se înscrie în audienţe la conducerile Primăriei şi Consiliului Judeţean pentru a face presiune asupra acestora să găsească soluţii rapide. Mda.

 

2296 vizite
Distribuie pe