Locale Altele
Duminica, 19 Septembrie 2021
Dum, 19 Sept 2021
Proiect comun pentru persoane cu dizabilităţi din Satu Mare şi Ujgorod
Leontina Volosciuc  - Vineri, 3 Octombrie 2008

Un număr de 14 persoane cu dizabilităţi, adulţi şi copii, din Satu Mare, şi alte 14 persoane din Ucraina au participat timp de un an la un proiect comun intitulat “Transculturalitate est-europeană, deznodământ şi sorginte”, un  proiect Phare CBC în valoare de 42.000 de euro.

Rezultatele proiectului au fost prezentate astăzi în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurată de conducerea organizaţiei Caritas Satu Mare şi cea a organizaţie Caritas  „Sfântul Martin” din Ucraina, organizaţii care au lansat şi derulat acest proiect.

Timp de un an, cele 28 de persoane cu dizabilităţi implicate în proiect au participat la numeroase întâlniri, în cadrul cărora au discutat problemele cu care se confruntă. Ele au ajuns la concluzia că au aceleaşi probleme, cea mai gravă fiind izolarea, integrarea greoaie în societate, lipsa locurilor de muncă rezervate persoanelor cu nevoi speciale, accesul limitat la educaţie şi multe altele.

Coordonatorul proiectului, Monica Pelecaci, a precizat că cei mai afectaţi sunt copiii cu dizabilităţi, care sunt nevoiţi să treacă prin diferite etape până devin capabili să îşi înţeleagă soarta şi să o accepte. Părinţii acestora, dar şi adulţii cu dizabilităţi s-au plâns de lipsa unei legi care să reglementeze situaţia lor. În judeţul Satu Mare trăiesc aproximativ 9.000 de persoane cu dizabilităţi, iar majoritatea o reprezintă copiii care se nasc în număr tot mai mare cu handicap mintal. În prezent, doar două grădiniţe din municipiu acceptă copii cu handicap, Dumbrava Minunată şi Mondiala.


Coordonatorul proiectului din partea ucraineană, Nanaşi Anton, a declarat că a rămas plăcut surprins în urma derulării acestui proiect şi că a avut de învăţat numai lucruri bune de la echipa din Satu Mare. Acesta a punctat că persoanele cu dizabilităţi din Ucraina nu beneficiază de  zile de tratament, aşa cum se întâmplă în România, nu au gratuităţi la transportul în comun, nu a fost implementată terapia prin muncă şi nici cu animale, se lucrează mai mult cu persoane cu handicap fizic şi că le este mult mai greu să obţină ajutoare sociale.

Pe parcursul celor 12 luni de proiect, persoanele implicate din Satu Mare şi Ujgorod au participat la 2 seminarii, 2 cursuri instructiv-educative, 4 excursii şi 2 tabere internaţionale la Socond. 

Tags: dizabilitati  proiect phare  ujgorod  
2795 vizite
Distribuie pe