Locale Altele
Joi, 18 Aprilie 2024
Joi, 18 Apr 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Aerul e curat la Satu Mare, dar traficul e zgomotos
APM Satu Mare  - Joi, 20 Ianuarie 2011

Agenţia pentru Protecţia Mediului a dat publicităţii raportul pe luna decembrie a monitorizărilor calităţii aerului şi a zgomotului în municipiul Satu Mare şi în judeţ. Conform acestuia, calitatea aerului a fost chiar excelentă luna trecută, dar valorile poluării sonore au depăşit constant STAS-urile în vigoare, de vină fiind traficul intens de pe străzile oraşului.

 

Calitatea aerului este monitorizată prin staţiile automate de monitorizare a calităţii aerului din judeţul Satu Mare sunt: staţia de fond urban SM1 amplasată în curtea Colegiului Naţional Ioan Slavici şi staţia de fond suburban/trafic SM2 situată în municipiul Carei , pe Str. Someşului nr. 15.

 

În luna decembrie datele de monitorizare a calităţii aerului prin staţia SM1 sunt încadrate la indici de calitate foarte bun. La analiza gravimetrică a pulberilor în suspensie fracţiunea PM 2,5, care se prelevează la staţia automată SM1, valorile medii zilnice măsurate gravimetric se încadrează între valorile 2,55 μg/mc şi 37,32 μg/mc, valoarea medie lunară fiind de 14,74 μg/mc.

 

La staţia SM2 - Carei  valorile obţinute se incadrează la indici de calitate excelent şi foarte bun. La analiza gravimetrică a pulberilor în suspensie fracţiunea PM10, care se prelevează la staţia automată SM2, nu s-au înregistrat depăşiri ale valorilor limită admise, valorile medii zilnice determinate gravimetric se încadrează între valorile 8,75 μg/mc şi valoare maximă a mediilor zilnice de 46,31 μg/mc, valoarea medie lunară fiind de 24,60 μg/mc.

 

Datele validate pot fi consultate pe site-ul www.calitateaer.ro. Afişarea datelor pe panoul exterior amplasat pe clădirea Primăriei municipiului Satu Mare se realizează sub formă de indici de poluare: de la 1 la 6, 1 fiind excelent şi 6 foarte rău. Acestui cod de indici se asociază un cod de culoare, de la verde la roşu, culoarea intermediară fiind galben.

 

În muncipiul Satu Mare datele pot fi consultate şi pe panoul de afişaj interior amplasat la sediul APM, iar în Carei pe panoul informaţional din clădirea primăriei.

 

În luna decembrie, la nivelul municipiului Satu Mare s-au înregistrat depăşiri ale valorilor limită admise la indicatorul dioxid de azot (NO2 ) doar în punctul de prelevare de pe strada Careiului, depăşire care se datorează traficului rutier intens din zonă şi condiţiilor meteo care împiedică dispersia poluanţilor în aer.

 

Din punct de vedere al zgomotului în municipiul Satu Mare, reţeaua de monitorizare cuprinde 11 puncte în municipiul Satu Mare: 10 pentru trafic şi un punct pentru monitorizarea zgomotului de fond, acestea fiind măsurate săptămânal.

 

În municipiul Satu Mare (monitorizat pentru poluarea sonoră produsă de traficul rutier) sunt înregistrate depăşiri ale valorilor admise de STAS-urile în vigoare, acest lucru datorându-se nu numai faptului că numărul de maşini a crescut considerabil în ultimii ani, dar şi faptului că oraşul este situat la graniţa ţării şi este tranzitat de un număr mare de vehicule. Pe lângă zgomotul produs de traficul rutier obişnuit se adaugă disconfortul auditiv produs de utilajele de reparat drumuri.

1778 vizite
Distribuie pe