Locale Altele
Miercuri, 1 Decembrie 2021
Mie, 1 Dec 2021
Raza Speranţei de Ziua copiilor bolnavi de cancer
Fundaţia Hans Lindner  - Marti, 15 Februarie 2011

Cancerul, boală întâlnită mai rar în copilărie decât la vârsta maturităţii, reprezintă totuși una dintre cele mai răspândite cauze ale deceselor în rândul copiilor şi al adolescenților. Tipurile de cancer întâlnite cel mai frecvent la copii sunt afecțiunile maligne osoase, limfoamele, tumorile cerebrale și leucemiile.

 

Contrar credinței larg răspândite printre oamenii de rând, diagnosticul de cancer nu înseamnă sfârșitul vieții, sau o condamnare la moarte sigură, fără drept de apel.

Evoluția științei și a tratamentelor medicale oferă tot mai multe motive pentru a justifica modificarea percepției generale despre această boală. Din ce în ce mai mult cancerul începe să nu mai fie privit ca o boală terminală, ci ca o boală cronică.

 

Tumorile în stadii incipiente se vindecă în 80-90% din cazuri. Speranța de viată a bolnavilor de cancer poate fi considerabilă dacă diagnosticul este pus în stadiile incipiente ale bolii, iar tratamentul este început, de asemenea, devreme și urmat cu grijă.

 

În România cazurile de cancer la copii pot fi tratate la clinicile din centrele universitare precum București, Cluj-Napoca,Craiova, Târgu Mureș, Brașov,Timișoara, Iași și Oradea. Trebuie specificat că în țara noastră se fac tratamente oncologice similare cu cele occidentale.

 

Începând cu 2003 părinții din toată lumea s-au unit pentru a-i ajuta pe copiii bolnavi de cancer să primească cel mai bun tratament și cea mai bună îngrijire, formând Confederatia Internationala a Organizatiilor Parintilor cu Copii Bolnavi de Cancer ICCCPO declarând 15 februarie  Ziua Internatională a Copilului cu Cancer.

 

Scopul acestei zile este sa atragă atenţia asupra celor 250.000 de copii cu cancer de pretutindeni depistaţi în fiecare an, din care doar 20% primesc tratamentul adecvat, cât şi să informeze publicul despre cancerul la copii.

 

15 februarie in Satu Mare

 

În Satu Mare unul dintre ONG-urile care se ocupă cu această problematică este Fundația „Hans Lindner”, care a inițiat în anul 2002 programul Raza Speranţei spre a veni în sprijinul familiilor cu copii bolnavi de cancer. Programul are în vedere problematica psiho-socială, recuperarea și îmbunătățirea vieții copiilor suferinzi de cancer și a familiilor acestora.

 

O importanță semnificativă în derularea programului o au sătmărenii, comunitatea locală, ei contribuind continuu cu donații sau cu 2% din  impozitul pe venit, activitățile întregului program fiind susținute din aceste fonduri.

 

În 2011, cu ocazia acestei zile, Fundația „Hans Lindner” prin programul Raza Speranței a  organizat marţi o serie de acțiuni dedicate copiilor bolnavi de cancer și leucemie din județ, dar și copiilor spitalizați la Institutul oncologic si sectia de hematologie a clinicii de pediatrie din Cluj-Napoca.

 

Copiii din programul Raza Speranței şi-au petrecut după-amiaza în compania prietenilor la o casă de joacă pentru copii, au ieşit în oraș la pizza, au jucat bowling şi au vizionat o piesă  de  teatru  împreună cu familiile.

 

Surprize plăcute au avut și copii internați la clinicile de Pediatrie II și Oncologie din Cluj. Ei au primit pachete cu fructe, au vizionat un film împreună cu părinții la un mall şi au fost la  teatru de păpuși.


 

Totodată, cu această ocazie, Fundaţia „Hans Lindner” lansează un concurs de desene pentru copii având tema: Desenează speranţa! Așteptăm în perioada 15-28 februarie desenele copiilor pe adresa Fundatiei Hans Lindner de pe Str.Ceahlăului nr.38 din Satu Mare. Premierea celor mai reuşite 10 desene va avea loc într-un cadru festiv în preajma zilei de 8 Martie.

 

Totodată, sunt invitați să se alăture programului tineri sau părinți  care au trecut prin experiența bolii și care ar împărtăși propria experiență și calea pe care au urmat-o spre recuperare.


Raza Sperantei - Păstrăm vie speranţa! 

2629 vizite
Distribuie pe