Locale Altele
Duminica, 3 Martie 2024
Dum, 3 Mar 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Instituția Tutelei īn noul cod civil
Ioana Gavrău  - Marti, 18 Octombrie 2011
Președintele Judecătoriei Satu Mare, judecătorul Adrian Zbona, alături de colegii săi, judecătorii Tămășan Stamate, Cristian Morar și Corina Hota, au susținut marți o conferință pe tema instituției tutelei văzută prin prisma noul Cod Civil. Această instituție este un element de noutate absolută īn materie de ocrotire a persoanei fizice.


Conform președintelui Judecătoriei Satu Mare, judecătorul Adrian Zbona, au fost stabilite competențe īn materie de tutelă la 9 complete, totodată fiind stabilită regula că īnființarea unei tutele este considerată ca o cerere principală, iar completul care a soluționat tutela rămāne competent a soluționa pe parcursul cāt este īn ființă tutela.

Mai mult, soluționarea cauzelor īn materie de tutelă se face īn termen scurt, pe o perioadă de 7-14 zile de la momentul īn care are loc īnregistrarea cererii de către justițiabili.

„Īn primă fază s-a creat un grup de lucru din patru judecători pentru a creiona un protocol de colaborare cu Primăria Satu Mare la nivelul biroului de autoritate tutelară, birou ce a soluționat problemele de tutelă pānă la intrarea īn vigoare a noul cod civil“, a declarat judecătorul Adrian Zbona.

După realizarea protocolului se va solicita celorlalte unități administrativ- teritoriale ce sunt arondate īn circumscripția Judecătoriei Satu Mare, colaborarea pe baza aceluiași model de protocol.

Acestea urmează să fie stabilite ca durată pānă la reglementarea efectivă a atribuțiilor instanței de tutelă prin legea de organizare judiciară.

Instanța de tutelă , respectiv judecătorii iau măsuri de ocrotire față de acele persoane care au nevoie de ocrotire la sesizarea persoanelor apropiate minorului, a serviciului de stare civilă cu prilejul īnregistrării morții unei persoane, a instanțelor judecătorești, respectiv ale organelor administrației publice.

Cine are nevoie de ocrotire?

Īn capul listei se află minorul, fiind vizate acele situații cānd acesta rămāne lipsit de ocrotirea ambilor părinți. Pe aceeași listă se află și interzisul judecătoresc, adică acea persoană care are peste 14 ani și nu are discernămānt necesar pentru a se īngriji de interesele sale din cauza alienației. Ocrotirea acestuia se realizează prin desemnarea de către īnsuși interzisul judecătoresc, la momentul la care avea discernămānt, prin act autentic, a unui tutore.

Persoanele care din cauza bolii, a bătrāneții nu poate să-și administreze sau să īși apere bunurile beneficiază de ocrotire.

Pānă la intrarea īn vigoare a noul cod civil, atribuțiile de instanță de tutelă erau īndeplinite de instanțele, secțiile, sau după caz, completele specializate pentru minori și familie.

10565 vizite
Distribuie pe