Locale Altele
Miercuri, 12 Mai 2021
Mie, 12 Mai 2021
Campanie de prevenire a cancerului
Ioana Gavrău  - Miercuri, 19 Octombrie 2011
Direcția de Sănătate Publică Satu Mare demarează o campanie de prevenire a cancerului. Cu această ocazie vor fi distribuite 5000 de pliante, multe dintre ele fiind împărțite medicilor de familie, respectiv pacienților. Medicii din cadrul DSP Satu Mare vor să viziteze și liceele, respectiv fabricile unde numărul angajatelor este mai ridicat. Campania este planificată să se desfășoare în lunile octombrie-noiembrie.

Medicul epidemiolog Lidia Tămaș din cadrul DSP Satu Mare, alături de doctorul Pallai Ildiko, specialist din cadrul Biroului de promovarea sănătății, au susținut miercuri o conferință de presă la sediul DSP, oferind astfel detaliile desfășurării campaniei de prevenire.

Conform statisticilor, cancerul determină opt din zece decese, mai mult decât SIDA, tuberculoza și malaria la un loc. În fiecare an, peste 12 milioane de persoane sunt diagnosticate cu cancer şi 7,6 milioane oameni pierd lupta cu boala, iar fără îmbunătăţiri majore, multe din cancerele prevenibile şi curabile vor continua să ucidă.

Se estimează că 40% din cancere pot fi prevenite. Riscul de cancer, poate fi redus prin câteva măsuri simple: alimentaţie variată şi sănătoasă, menţinerea greutăţii corporale normale, activitate fizică regulată, limitarea consumului de alcool, renunţarea la fumat şi evitarea expunerii la fumat pasiv, evitarea expunerii excesive la soare, protejarea împotriva infecţiilor care pot determina cancer.
Datele statistice din ultimii ani, situează România printre ţările situate pe un loc mediu în ceea ce priveşte rata standardizată a mortalităţii în rândul statelor membre ale Uniunii Europene şi cu ratele incidenţei şi ale prevalenţei cele mai mici dar cu tendinţă crescătoare. Există o tendinţă de creştere lentă, dar progresivă a îmbolnăvirilor şi a mortalităţii prin cancer, valabilă pentru mediile urban şi rural şi ambele sexe, cu precădere la cel masculin.

Din punctul de vedere al structurii morbidităţii şi mortalităţii, pe sexe, în raport cu localizarea tumorală, statistici recente arată următoarea situaţie: la bărbaţi, pe primul loc al ratelor de mortalitate prin cancer se situează cancerul bronhopulmonar, urmat de cancerele colorectal, de prostată, de stomac, vezică biliară şi bolile maligne de sistem; la femei, prima cauză de deces prin tumorile maligne este cancerul mamar, urmat, ca frecvenţă, de tumorile maligne ale aparatului genital (col uterin, corp uterin, ovar), de cancerele colorectal, bronhopulmonar, bolile maligne de sistem.

Tema campaniei este focalizată pe posibilitatea de prevenire a cancerului, cu sloganul Cancerul poate fi prevenit.

Campania vizează dezbaterea unei Strategii naţionale şi a planului de acţiune pentru programele de screening vizând depistarea precoce a cancerului de col uterin, sân şi cancerului colorectal, ce urmează să fie discutată, continuarea activităţilor de informare, educare, comunicare a populaţiei pentru a adopta comportamente care să prevină factorii de risc pentru cancer şi iniţierea activităţilor pentru o conştientizare cu privire la importanţa participării la programele de screening ce urmează a fi organizate de Ministerul Sănătăţii.

1308 vizite
Distribuie pe