Amadou Désiré Thiombiano este o prezenţă inedită la Satu Mare, iar cei care-l întâlnesc sunt surprinşi mai ales când află ce caută el aici, în celălalt capăt al lumii faţă de ţara sa de origine, Burkina Faso din Africa.
El se ocupă de copiii străzii la Centrul de Zi al Asociaţiei „Stea”, funcţia sa oficială fiind cea de animator de activităţi educative.
Şi mai surprinzătoare este calitatea în care desfăşoară această activitate: a fost trimis la Satu Mare prin Programul de Voluntariat Internaţional al Francofoniei, ceea ce înseamnă că, practic, lucrează gratis la Satu Mare, având grijă de tineri din cea mai defavorizată categorie socială.
Amadou a fost prezentat vineri de directoarea Asociaţiei „Stea”, Cristina Maria Bala, colegilor de la alte organizaţii non-guvernamentale şi instituţii sătmărene ce au ca obiect de activitate protecţia socială şi, la rândul lui, el a făcut o scurtă prezentare a activităţii sale şi a organizaţiei pe care o reprezintă.
Având pregătire de psiholog, Amadou Thiombiano a fost implicat în ultimii zece ani în multe proiecte sociale în ţara sa, specializându-se în programe de educaţie sexuală pentru tineri şi campanii de prevenire a hărţuirii sexuale în licee.
Conducerea Asociaţiei „Stea” a considerat că experienţa sa poate fi utilă şi în activităţile desfăşurate cu copiii străzii din Satu Mare, de aceea l-a selectat pe Amadou dintre mai mulţi tineri participanţi la Voluntariatul Internaţional al Francofoniei.
Timp de un an, el va coordona activităţi de alfabetizare, consiliere de grup în domeniile educaţiei sanitare şi sexuale, dar va organiza şi activităţi sportive şi va pune în scenă spectacole de teatru în care vor juca vitregiţii soartei, tocmai pentru a le creşte stima de sine.
Pentru amadou, acest an petrecut în România reprezintă un avantaj în obţinerea unui loc de muncă bun în ţara sa natală, unde doreşte să se întoarcă după voluntariat.
El a recunoscut, zâmbind, că prima întâlnire cu copiii străzii din Satu Mare a fost puţin ciudată, ei fiind foarte surprinşi să vadă un african gata să-i ajute, dar curiozitatea reciprocă i-a ajutat să treacă peste barierele lingvistice şi culturale, iar acum deja activităţile de la Centrul de Zi al Asociaţiei „Stea” se derulează într-o atmosferă cât se poate de prietenească.