Locale Altele
Marti, 28 Noiembrie 2023
Marti, 28 Nov 2023
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Bogdan Hossu a venit degeaba. La Electrolux va fi grevă.
Florin Răchitan  - Vineri, 13 Ianuarie 2012

Cu toate că reprezentanţii Sindicatului Liber „Samus” au vrut să pună presiune pe managementul companiei Electrolux invitându-l pe însuşi preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, la negocierile pe marginea contractului colectiv de muncă, planul lor a eşuat, iar la fabrica din Satu Mare încep demersurile pentru declanşarea conflictului de muncă.

 

În cadrul unei conferinţe de presă susţinută la sediul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, preşedintele Sindicatului Liber „Samus”, Sorin Faur, vicepreşedintele Radu Matica şi secretarul Vasile Dârle, împreună cu invitaţii de la Bucureşti, adică preşedintele CNS „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, şi preşedintele Confederaţiei Sindicale Metarom – la care e afiliat Samus – Mircea Scânteie, au prezentat concluziile negocierilor purtate cu cei din conducerea Electrolux, în frunte cu managerul fabricii din Satu Mare, Dietmar Blomer.

 

Negocierile au avut loc în prezenţa delegaţilor Inspectoratului Teritorial de Muncă, care au recunoscut legalitatea paşilor parcurşi până acum de sindicalişti pentru renegocierea contractului colectiv de muncă.

 

Sindicaliştii cer, pe lângă menţinerea tuturor articolelor incluse în contractul colectiv de muncă pe anul trecut, o majorare a salariilor cu câte 100 de lei de la 1 ianuarie şi încă 100 lei începând cu 1 septembrie, ceea ce ar însemna o creştere medie 7,7% a salariilor pe care le încasează în prezent muncitorii, în timp ce patronatul ar fi de acord doar cu o creştere de 2% şi renegocierea completă a contractului colectiv de muncă, astfel încât drepturile muncitorilor s-ar reduce doar la nivelul minim prevăzut de noul Cod al Muncii.

 

După mai mult de două ore de discuţii în contradictoriu despre însăşi legalitatea şi oportunitatea negocierilor, părţile s-au ridicat de la masă fără să ajungă la o înţelegere, astfel că Sorin Faur a anunţat că în următoarele zile va aduna semnături de la membrii de sindicat pentru organizarea unei greve de avertisment, în prima fază, apoi, dacă aceasta nu va aduce rezultatul aşteptat, a unei greve generale în mai puţin de două săptămâni.

 

El a lăsat să se înţeleagă că deja a primit ameninţări voalate de la conducerea fabricii în legătură cu o posibilă mutare a sediului sindicatului Samus în afara unităţii de producţie, după ce sindicaliştilor li s-a limitat deja accesul la serverele companiei Electrolux, iar liderii de sindicat de pe secţii se tem deja pentru locurile lor de muncă.
 

 

La rândul lui, liderul CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a anunţat că-şi va informa colegii sindicalişti din celelalte ţări europene în care Electrolux are fabrici despre comportamentul managementului din România, încurajat de prevederile noului Cod al Muncii, care, în opinia sa, „nu aduce nici un beneficiu nimănui, doar o precarizare a situaţiei muncitorilor”.

 

Liderul CNS Metarom, Mircea Scânteie, a avertizat, de asemenea, că e posibil ca în perioada următoare să se declanşeze foarte multe asemenea conflicte de muncă în toată ţara. Până atunci, muncitorii de la Electrolux vor purta în continuare banderole albe în timpul activităţii, în semn de protest faţă de rezultatul negocierilor cu patronatul.

2671 vizite
Distribuie pe