Locale Altele
Miercuri, 12 Mai 2021
Mie, 12 Mai 2021
Disponibilizări în masă în judeţul Satu Mare
Lorena Georgi  - Luni, 3 Noiembrie 2008

Peste 300 de persoane care lucrează la diferite firme mari din judeţul Satu Mare vor fi disponibilizate în următoarea perioadă, aceasta fiind una dintre primele urmări ale crizei economice.

Primele firme care au anunţat Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă de iminenţa disponibilizărilor sunt SC Ceramica SRL din Tăşnad, care va concedia aproximativ 50 de angajaţi, Komax Comp din Carei, care va da afară 30 de salariaţi, Estori 2005 Carei, care va disponibiliza 36 de angajaţi. Şi Direcţia Silvică, respectiv Textila Ardeleana se află pe lista celor care au anunţat concedieri. Directorul adjunct al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Satu Mare (AJOFM), Doina Iura, a declarat că cele patru societăţi şi-au anunţat disponibilizările pentru următoarea perioadă, iar Direcţia Silvică concediază 13 oameni în baza unei Hotărâri de Guvern.

“Deşi criza economică nu a lovit încă România, cinci societăţi şi-au anunţat deja intenţia de a disponibiliza o parte din personal. Dacă până astăzi avem anunţate oficial 300 de disponibilizări, mâine numărul poate să crească. Majoritatea firmelor mari îşi micşorează producţia, în timp ce altele, conduse de străini, cum ar fi Textila Ardeleana, se vor închide până anul viitor ” a declarat directorul adjunct al AJOFM Satu Mare, Doina Iura.

Cu toate acestea, judeţul Satu Mare dispune de locuri de muncă suficiente. Potrivit ultimelor date oficiale, judeţul Satu Mare dispune de 455 de locuri de muncă vacante, dintre care 304 sunt în municipiul reşedinţă de judeţ, 140 la Negreşti-Oaş, 10 la Carei şi unul singur la Turţ. Cele mai multe dintre posturile vacante, 262 sunt pentru persoanele care au cel puţin studiile liceale finalizate, 25 pentru cei cu studii superioare şi doar 17 pentru persoanele fără vreo calificare anume.

Autorităţile centrale nu au veşti foarte bune pentru perioada care urmează. Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a anunţat în cadrul unei emisiuni de pe Realitatea TV că numarul românilor care vor intra în şomaj din cauza crizei economice internaţionale ar putea ajunge la 17.000.

Tags: disponibilizari  somaj  criza economica  
4737 vizite
Distribuie pe