Locale Altele
Luni, 27 Septembrie 2021
Luni, 27 Sept 2021
Centrul de Îngrijire la Domiciliu aduce ajutorul acasă
Organizaţia Caritas Satu Mare  - Marti, 9 Octombrie 2012

Domnul C.A. în vârstă de 80 de ani a suferit un accident vascular în urma căreia partea dreaptă a corpului i-a rămas paralizată. Pe lângă aceasta, el suferă şi de diabet zaharat şi este dependent de insulină.

 

El a ajuns asistat al Centrului de Îngrijire la Domiciliu în urma unei sesizări din partea Serviciului Public de Asistenţă Socială Satu Mare.

Trăia singur, neavând nici o legătură cu membrii de familie, iar la externarea din spital a fost în stare totală de dependenţă.

 

Fiecare pacient care este în grija Centrului de Îngrijire la domiciliu beneficiază de un plan personalizat de îngrijire. În acest plan s-au conturat scopuri clare de evitare a reapariţiei accidentului vascular şi evitarea complicaţiilor.

 

Starea de sănătate a domnului C.A a fost monitorizat constant, i s-au administrat medicamentele conform prescripţiei medicului specialist. El a primit ajutor în îmbăiere şi a fost instruit cum se poate mişca mai uşor cu mijloacele ajutătoare care i s-au pus la dispoziţie.

 

După prima lună în care a fost îngrijit de către specialistele Centrului de Îngrijire la Domiciliu, în urma schimbări totale a stilului de viaţă tensiunea arterială a pacientului s-a stabilizat, iar datorită exerciţiilor de mişcare el a reuşit să-şi îmbunătăţească mersul, astfel că domnul C.A. se putea ridica din pat, se mişca cu uşurinţă prin casă cu ajutorul cadrului de mers, sub supravegherea îngrijitoarei.

 

După 6 luni de îngrijiri el mergea cu bastonul şi cobora scările cu ajutor, mânca singur, având nevoie de ajutor doar la pregătirea mâncării. Acum, după doi ani de îngrijiri, domnul C.A. necesită doar ajutor minim din partea personalului Centrului de Îngrijire la Domiciliu pentru bărbierit, la monitorizarea stării de sănătate şi pentru menţinerea legăturii cu medicul curant.

 

El se deplasează singur în locuinţă şi în afara acesteia, cu ajutorul unui baston, îşi pregăteşte singur micul dejun. Este vesel şi optimist, aşteaptă personalul centrului cu mare drag. „Sunt recunoscător pentru ajutorul pe care l-am primit. Am fost singur, dar cu ajutorul fetelor am reuşit să mă recuperez destul de repede” - spune domnul C.A.

 

Cele 9 Centre de Îngrijire la Domiciliu ale Organizaţiei Caritas a Diecezei Satu Mare oferă servicii pe aria a 14 localităţi. Anual aceste centre îngrijesc peste 900 de persoane vârstnice şi  bolnave.

 

Concert de binefacere „Un milion de stele” pentru Centrele de Îngrijire la Domiciliu

 

Vineri, 12 octombrie, începând cu ora 18.00, pe Aleea Coposu va avea loc Concertul de binefacere „Un milion de stele” al Organizaţiei Caritas a Diecezei Satu Mare.

 

În programul concertului vor apărea pe scenă Cserey Csaba şi Balogh Feri cu percuţii, Opus 4 cu melodii evergreen. Artiştii oferă concertul în mod voluntar.

 

Toţi cei care doresc să sprijine munca Centrelor de Îngrijire la Domiciliu o pot face cumpărând bilete de tombolă, începând cu 3 octombrie la sediul Organizaţiei Caritas din Piaţa Libertăţii nr.20 şi la faţa locului. Preţul unui bilet este 20 de lei.

 

Premiile sunt următoarele: 3 abonamente Full Club oferite de Primagym, o cină pentru 2 persoane oferită de Restaurantul Al Capone, un tuns şi coafat oferit de Verdes Kitty - coafor, o manichiură oferită de Hail Gabriella - manichiuristă.

 

Firma Autonet va expune şi va lansa la licitaţie lucrările studenţilor de la Facultatea de Arte Plastice din Cluj-Napoca, confecţionate din piese de schimb auto. La faţa locului pot fi achiziţionate lumânări, simbolul acestui eveniment, şi se pot face donaţii directe.

2992 vizite
Distribuie pe