Locale Altele
Miercuri, 17 Aprilie 2024
Mie, 17 Apr 2024
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieEvenimentITAstronomieBiologieClimaGadgetEnergiaAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Rusia va trimite viață către Phobos, satelit al lui Marte
StiintaAzi.ro  - Luni, 2 Martie 2009

Agenţia Spaţială Rusă şi Agenţia Spaţială Chineză vor lansa în octombrie 2009 o navetă spaţială care va ateriza pe satelitul Phobos al lui Marte.

Denumită Phobos-Grunt, aceasta va culege fragmente de roci şi le va aduce înapoi pe Pământ pentru analiză.

Totodată, naveta va conţine o capsulă cu organisme terestre vii ale celor mai rezistente specii, pentru a se testa dacă şi cum supravieţuiesc celor trei ani de călătorie cosmică pe traseul ce ar putea fi urmat într-o zi de primii coloniști umani.

Denumit LIFE, proiectul este unul comun ruso-american. Naveta va lansa şi un satelit chinezesc ce va intra pe orbită în jurul planetei Marte.  

Testarea unei etape din teoria panspermiei 

Una din ipotezele originii vieţii este aceea a panspermiei, conform căreia forme rezistente de microorganisme ar fi ajuns pe Terra purtate de meteori veniţi de pe alte planete din Sistemul nostru Solar.

Aceasta ar implica ca mai multe etape să fie îndeplinite - Întâi, ca organismele să nu fie distruse la impactul primar cu un meteorit şi apoi să rămână vii la trecerea prin atmosferă, atunci când roca pe care se aflau este aruncată în spaţiu. Apoi, ca acea rocă devenită meteorit să se îndrepte spre o altă planetă, precum Pământul. Apoi, ca organismele să supravieţuiască călătoriei de ani de zile în spaţiu, unde este vid, unde sunt radiaţii. Acest aspect este testat de experimentul LIFE în cadrul misiunii Phobos-Grunt.

Apoi, ca la intrarea în atmosfera celeilalte planete, organismele să nu moară. Acest aspect a fost deja arătat că în cel puţin un caz nu a funcţionat, când roci cu organisme terestre au fost duse pe orbită, in jurul Pământului şi li s-a dat drumul. Fosilele au rămas, dar microorganismele au murit.

Cunoaşterea fundamentală a vieţii

Trebuie aşadar subliniat că testul supravieţuirii organismelor vii în spaţiu nu reprezintă neapărat testarea teoriei panspermiei, dar mai ales va permite o cunoaştere mai bună a vieţii propriu-zise, a capacităţii ei de adaptare. Totodată, vor fi testate radiaţiile pe un traseu pe care se speră că în viitor şi oamenii vor urma, atunci când vor coloniza planeta Marte.

Planetary Society din SUA va trimite bacterii, seminţe şi tardigrazi. Aceştia din urmă sunt singurele animale despre care s-a demonstrat deja că pot supravieţui în spaţiul cosmic, în vid (link). Pe de altă parte, Agenţia Spaţială Rusă va trimite în spaţiu spori, crustacee, insecte, ciuperci.

Respect pentru Tratatul Spaţial Cosmic

Trebuie accentuat că niciodată aceste forme de viaţă terestre nu vor fi în contact cu mediul ambiant al satelitului Phobos. Mai mult, sistemul este conceput în aşa fel încât dacă naveta nu ajunge în siguranță pe solul satelitului, ci se prăbuşeşte, la impact să moartă toate vietăţile. Nu se doreşte contaminarea cu forme de viaţă terestre a mediului de pe Phobos, dacă cumva acesta ar putea susţine viaţa, ceea ce este puţin probabil oricum.

Există un acord în acest sens între actorii spaţiali de pe Terra, încă din 1967, denumit Outer Space Treaty (Tratatul Spaţiului Cosmic), care interzice trimiterea de forme de viaţă de pe o planetă sau satelit sau asteroid pe alta. Atât ruşii cât şi americanii, sunt decişi să respecte acest acord. Scopul nu este de a duce viaţă terestră pe Phobos, ci de a realiza cea mai lungă călătorie în spaţiu la care viaţa terestră a fost supusă până acum, pentru a îi testa limitele şi rezistenţa.

Articol scris de Luis Homocianul şi Adrian Buzatu. Detalii pe ŞtiinţaAzi.ro

Tags: viata  phobos  marte  
4374 vizite
Distribuie pe