Locale Altele
Joi, 24 Aprilie 2025
Joi, 24 Apr 2025
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieEvenimentITAstronomieBiologieClimaGadgetEnergiaAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Culorile vor trata cancerul
Cotidianul  - Vineri, 22 August 2008
În cazul operaţiilor de cancer, mulţi pacienţi ies de sub bisturiu fără ca toate celulele bolnave să le fi fost îndepărtate din corp. Alţi pacienţi au, la rândul lor de suferit în urma operaţiilor deoarece chirurgii le-au tăiat prea mult ţesut sănătos din jurul tumorilor sau le-au crestat anumiţi nervi.

După cum notează site-ul Technology Review, o nouă tehnologie promite însă că le va arăta doctorilor unde să taie exact prin iluminarea tumorilor. Tehnologia a fost prezentată la o conferinţă din Philadelphia de către John Frangioni, profesor la Facultatea de Medicină Harvard şi chirurg la spitalul Beth Israel Deaconess Medical Center, care a precizat că ea va intra în portofoliul companiei GE Healthcare.


Inovaţia, care implică iluminarea ţesuturilor canceroase în culori aprinse, se bazează pe o serie de particule microscopice fluorescente, care sunt injectate pacientului înainte de operaţie.

Particulele vin în diferite culori, ceea ce înseamnă, spre exemplu, că vasele de sânge pot fi colorate în albastru, iar celulele canceroase în verde, astfel ca doctorii să extirpe tumoarea canceroasă cu maximum de eficienţă. „În timpul operaţiilor nu putem vedea grupurile mici de celule canceroase pe care ştim totuşi că le-am lăsat în urmă“, a explicat John Frangioni motivul pentru care chirurgii îşi pun mari speranţe în noua tehnologie, aflată însă abia în fazele iniţiale de testare.

Operaţiile de cancer se fac în prezent într-o bună măsură prin aproximare, a subliniat chirurgul Bernard Lee, de la Beth Israel Deaconess, deoarece doctorii apreciază gradul de extindere a tumorilor folosindu-se de propriile simţuri (ţesuturile canceroase arată diferit de cele sănătoase şi dau altă senzaţie la pipăit) şi de scanările medicale realizate înainte de operaţii.

Chirurgii au totuşi posibilitatea să trimită în timpul operaţiei mostre de ţesut către laboratoarele de patologie, pentru o examinare rapidă, însă o analiză exhaustivă durează între cinci şi şapte zile. Aşa că cea mai bună strategie este deseori secţionarea unei zone considerabile din jurul tumorii, sacrificându-se astfel un volum însemnat de ţesut sănătos.

Particulele fluorescente s-au dovedit promiţătoare în testele pe animale, însă nu au fost încercate până acum pe oameni, a subliniat James Olson, oncolog la Centrul de Cercetare a Cancerului Fred Hutchinson din Seattle. Cu toate acestea, el s-a declarat încrezător că noua tehnologie va da roade în viitor.
3558 vizite
Distribuie pe