Locale Altele
Luni, 20 Mai 2024
Luni, 20 Mai 2024
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieEvenimentITAstronomieBiologieClimaGadgetEnergiaAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Final de proiect transfrontalier pentru monitorizarea păsărilor
Societatea Carpatină Ardeleană  - Luni, 12 Decembrie 2011

La sfârşitul săptămânii trecute a avut loc la Urziceni conferinţa de închidere a proiectului „Dezvoltarea unui sistem transfrontalier de monitorizare a păsărilor şi a unei baze de date on-line”.

Proiectul finanţat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria – România 2007-2013 din Fondul European de Dezvoltare Regională a fost demarat la începutul anului de către Societatea Carpatină Ardeleană - Satu Mare în parteneriat cu Societatea Ornitologică Ungară (MME – Birdlife Hungary).

 

Scopul principal al proiectului era asigurarea stării de conservare favorabilă a zonelor cu valoare naturală deosebită din regiunea de frontieră dintre România şi Ungaria. Pentru atingerea acestui scop au fost efectuate activităţi de monitorizare a păsărilor cu implicarea voluntarilor.

 

În cele patru judeţe a ţării (Arad, Bihor, Satu Mare, Timiş) datele au fost colectate de 4 coordonatori de judeţ şi 9 voluntari din 70 de cvadrate de observaţii de 2x2 km, selectate în mod aleatoriu şi totodată a fost realizat recensământul berzelor albe din 200 de localităţi.

 

Pe baza acestor date colectate a fost realizată o bază de date on-line, astfel se pot furniza informaţii în mod continuu despre populaţiile de păsări precum şi despre habitate pentru experţii civili şi guvernamentali, dar şi publicului larg. Monitorizarea prin metode standardizate, bazate pe observaţii sistematice, are un rol deosebit de important în conservarea speciilor protejate şi a habitatelor naturale, precum şi în luarea deciziilor cu un potenţial impact negativ asupra valorilor naturale.

 

La conferinţa de încheiere au participat 25 de persoane din judeţele de frontieră ale celor două ţări.

Participanţii au prezentat informaţii despre realizările anului, cât şi despre studiile realizate în fiecare judeţ, metodele de monitorizare a păsărilor şi datele obţinute.

A fost prezentat în detaliu programul Monitorizarea Păsărilor Comune, Recensământul Berzei Albe şi metodele de utilizare a bazei de date on-line.

 

Experţii invitaţi la conferinţă au prezentat şi alte proiecte derulate în ţară cu subiecte asemănătoare. Aceste prezentări enumerau problemele de conservare a acvilei ţipătoare mici şi a şoimului dunărean, dar au vorbit şi despre cercetările ornitologice efectuate în Ariile Naturale Protejate Râul Tur. 

 

Echipa de proiect consideră realizările proiectului constituie un real succes şi doresc ca aceste colaborări să fie continuate şi în viitor. În activitatea de conservare a naturii cooperarea transfrontalieră este esenţială, având în vedere că atât valorile naturale, cât şi problemele de mediu nu ţin cont de graniţele de stat.

6555 vizite
Distribuie pe