La începutul acestei săptămâni, o duzină de ziarişti din presa locală sătmăreană am avut privilegiul să vizităm, la invitaţia companiei Draxlmaier, locurile în care s-a născut şi s-a dezvoltat una dintre cele mai mari afaceri din industria mondială a automobilelor, în landul Bavaria din Germania.
A fost cea mai potrivită ocazie pentru a cunoaşte îndeaproape oamenii şi mentalitatea care au stat la baza celei mai mari investiţii industriale din Satu Mare de după 1989, fabrica Draxlmaier ajungând deja, din punctul de vedere al dimensiunilor şi numărului de angajaţi, aproape de nivelul uzinei Unio în vremurile „de glorie”.
Probabil nu se putea găsi un loc mai potrivit decât Muzeul BMW din Munchen pentru ilustrarea, încă din prima zi a vizitei noastre, a performanţelor inginereşti de care sunt capabili specialiştii de la legendarul producător auto în colaborare cu cei ai principalului furnizor al lor în materie de cablaje, componente electrice şi de interior, Draxlmaier.
În minunea arhitecturală ce serveşte ca un imens showroom al celor mai noi şi mai performante modele ale BMW, ghidul ne-a prezentat toate detaliile care au adus renumele mondial al acestui producător de automobile, atrăgându-ne atenţia că sunt şanse de aproape 100 % să găsim componente fabricate de Draxlmaier în oricare dintre maşinile pe care le admiram.
BMW nu este, însă, singurul producător de pe piaţa automobilelor cu care compania Draxlmaier colaborează încă de la înfiinţare, în 1958. Toate celelalte mărci celebre ale industriei auto germane sunt echipate, mai mult sau mai puţin, cu piese livrate din cele 60 de fabrici pe care le are Draxlmaier în nu mai puţin de 20 de ţări din toată lumea. Dar nu e vorba doar de solidaritate nemţească: fabricile din Statele Unite ale Americii, Mexic şi Nicaragua produc piese pentru General Motors.
Cifrele sunt ameţitoare: 53.000 de angajaţi produc câte 3,5 km de cabluri pentru fiecare maşină ieşită de pe banda de producţie, iar compania a avut anul trecut vânzări în valoare totală de trei miliarde de euro. Eficienţa este tipic nemţească, aşa cum au învăţat în ultimul deceniu şi angajaţii de la Satu Mare ai companiei: toate componentele comandate trebuie instalate în maşină în termen de două zile, chiar dacă unele sunt aduse din Africa de Nord, din fabrica de la Sousse – Tunisia şi asamblate, de exemplu, la fabrica din Jelenia Gora – Polonia.
România este considerată deja cel mai important nucleu de activitate al companiei Draxlmaier, cu fabrici la Piteşti (prima, deschisă în 1993), Satu Mare, Hunedoara, Timişoara şi Codlea. Dintre acestea, fabrica de la Satu Mare este cea mai mare, nu doar din România, ci din întreaga lumea, având acum aproximativ 6.700 de angajaţi.
Lucrurile însă nu se opresc aici. După cum ne-au asigurat membrii Comitetului Director al companiei Draxlmaier în timpul conferinţei de presă susţinută chiar la cartierul general din cochetul orăşel Vilsbiburg dintre dealurile romantice de la poalele Alpilor Bavarezi, investiţiile vor continua la Satu Mare pentru extinderea fabricii, în viitorul apropiat urmând să fie angajaţi 600 muncitori noi.
„Afacerea noastră a cunoscut în ultimii ani cea mai mare dezvoltare în România, iar aceasta se datorează în principal fabricii de la Satu Mare, oamenilor care lucrează acolo. Tocmai de aceea dorim ca, pe lângă crearea de noi locuri de muncă, să avem un rol activ în comunitatea de acolo, urmând să donăm în cursul acestui an 100.000 de euro pentru proiecte sociale sau în domenii precum educaţie, sănătate sau sport. Nu încape îndoială că, cel puţin pentru noi, Satu Mare este cel mai important oraş din lume” – a declarat managerul de Resurse Umane din cadrul Draxlmaier, Roland Polte.