Locale Altele
Duminica, 28 Noiembrie 2021
Dum, 28 Nov 2021
Toate maşinile noi din UE vor avea faruri aprinse automat ziua
Gândul  - Joi, 25 Septembrie 2008

Din 2011, toate automobilele şi camionetele co­mercializate în UE ar trebui să fie echipate cu faruri care să se aprindă automat pe timp de zi, a decis, ieri, Comisia Europeană (CE).
 
Datorită acestor lumini diurne obligatorii, numărul deceselor din accidente rutiere se va reduce cu 3-5 la sută, estimează Executivul comunitar. Mai mult, totalul ciocnirilor frontale ar putea scădea cu circa 15 la sută, măsura fiind luată în cadrul obiectivului CE de reducere a deceselor pe drumurile publice din Europa cu jumătate, în 2010, faţă de anul 2001. Totuşi, pentru a lăsa timp suficient producătorilor şi importatorilor să facă adaptările necesare (căci luminile se vor aprinde odată cu pornirea motorului), intrarea în vigoare a măsurii privind noile faruri se va prelungi până în 2012, în cazul camioanelor şi autobuzelor.

După model scandinav

Farurile de zi se vor activa singure în momentul pornirii motorului şi „vor îmbunătăţi vizibilitatea vehiculelor”, se arată într-un comunitat al CE, citat de Mediafax. „Toţi beneficiarii, inclusiv pietonii, bicicliştii şi motocicliştii, vor putea observa, recunoaşte şi identifica mai eficient şi mai rapid vehiculele dotate cu un astfel de sistem de iluminare”, consideră CE. Decizia s-a inspirat din experienţa statelor scandinave, unde iluminatul vehiculelor pe timp de zi este obligatoriu de mai mult timp. În Finlanda, de pildă, şoferii trebuie să ţină farurile aprinse din 1972, cu mult înainte ca alte state europene să impună acelaşi lucru.

Noile echipamente de iluminat vor creşte preţul unui automobil cu până la 150 euro, estimează experţii CE, şi vor duce şi la o uşoară creştere de carburant, respectiv a emisiilor de dioxid de carbon. Totuşi, măsura a fost aprobată unanim de către statele membre UE, producători auto şi ONG-uri, afirmă CE. În trecut, organizaţii precum Federaţia Europeană a Motocicliştilor (FEMA) au avut obiecţii. Motocicliştii s-au plâns că iluminatul maşinilor pe timp de zi le diminuează vizibilitatea, dar FEMA şi-a retras obiecţiile după ce a văzut caracteristicile acestor lumini obligatorii din 2011. Pentru a nu provoca nicio confuzie în rândul participanţilor la trafic, aceste faruri de zi vor fi diferite de clasicele lumini de întâlnire de pe timpul nopţii, în ceea ce priveşte direcţia în care vor fi proiectate şi intensitatea.

Tags: faruri  ziua  ue  
2333 vizite
Distribuie pe