Locale Altele
Miercuri, 22 Mai 2024
Mie, 22 Mai 2024
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateViaţă sănătoasăSfatul mediculuiDietaLifestyleGalerie FotoParty Foto
Implant de proteză la genunchi, în premieră la Satu Mare
Spitalul Județean de Urgență Satu Mare  - Marti, 16 Decembrie 2014

La Spitalul Județean Satu Mare a fost efectuată luni, o intervenție chirurgicală în premieră absolută pentru unitate. Intervenția – Implantul protezei de revizie la nivelul articulației genunchiului a fost realizată în cadrul secției de Ortopedie.

Operația a fost efectuată de profesor doctor Dan Lucaciu, șeful Spitalului Clinic de Ortopedie Cluj Napoca, șeful catedrei de ortopedie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj Napoca și dr. Virgil Anița, medic șef al secției Ortopedie din cadrul SJU Satu Mare.

Intervenția chirurgicală constă în înlocuirea protezei inițiale montate la articulația genunchiului. Această proteză care redă mobilitatea genunchiului la pacienții afectați de gonartroză se deteriorează în timp, după 5-10 ani sau mai mult, în funcție de toleranța, rezistența și factorul biologic al fiecărui pacient.

Înlocuirea protezei inițiale este o operație de finețe cu o durată destul de mare, circa 3-4 ore și pentru efectuarea ei sunt necesare șapte cutii de instrumentar.

Datorită complexității ei, operația se face destul de rar chiar și în clinicile de specialitate din centrele universitare.

Costurile unei asemenea intervenții se ridică la circa 15.000 lei și sunt suportate pentru asigurați din fondurile CAS județene.

Anual, la SJU Satu Mare, care este cuprins în programul național de protezare, se efectuează aproximativ 300 de operații de înlocuire a articulației șolfului, umărului și genunchiului.

Pacienta operată la Satu Mare este în vârstă de 65 de ani, iar proteza inițială a gost implanatată în urmă cu 5 ani.

 

 

 

3866 vizite
Distribuie pe