Pilula de a doua zi
Administrată într-un interval de 72 de ore după un contact sexual neprotejat, “pilula de a doua zi” reduce considerabil riscul unei sarcini nedorite. O astfel de capsulă conţine fie estrogen şi progesteron, fie doar progesteron, şi nu trebuie folosită decât în situaţii de urgenţă. Utilizată frecvent, această metodă contraceptivă provoacă dezechilibre hormonale grave în organism.
Eficienţă: 75% (anual, din patru femei, una rămâne însărcinată).
Spermicidele
Deşi nu reprezintă propriu-zis o metodă de contracepţie, spermicidele măresc eficacitatea metodelor de barieră (precum prezervativul sau diafragma). Ele sunt disponibile în farmacii sub formă de creme, geluri, tablete, ovule, foiţe sau spray-uri şi au capacitatea de a distruge spermatozoizii sau de a le reduce mobilitatea pentru a le împiedica accesul în uter. Avantajul spermicidelor este că sunt uşor de procurat şi de utilizat, dar specialiştii atrag atenţia că ele nu sunt destinate folosirii frecvente, pentru că pot cauza iritaţii grave.
Eficienţă: redusă.
Metodele tradiţionale
Retragerea (coitus interruptus)
Această metodă foarte riscantă constă în retragerea penisului din vagin înainte de ejaculare. În afara faptului că afectează plăcerea sexuală, coitus interruptus prezintă un grad de protecţie foarte redus. Picături de spermă se pot scurge din penis în vagin şi înainte de ejaculare, conducând la o sarcină nedorită.
Temperatura bazală
Metoda naturală de contracepţie se bazează pe măsurarea temperaturii bazale pentru determinarea perioadei de fertilitate. Temperatura se măsoară dimineaţa, după trezire, în pat, în stare de repaus şi poate fi luată vaginal sau rectal. Termometrul se ţine trei minute, iar dacă nivelul mercurului este între două gradaţii, se înregistrează cea inferioară. De regulă, temperatura de dinainte de ovulaţie este egală sau sub 36,6 grade şi creşte în timpul eliberării ovulului, atunci când riscul de sarcină este cel mai mare. Prin observarea curbei temperaturii pe parcursul mai multor cicluri menstruale, poate fi stabilit momentul ovulaţiei.
Eficienţă: relativă. Orice infecţie minimă poate conduce la creşterea temperaturii corpului, inducându-te în eroare.
Calendarul
Dacă ai un ciclu regulat, este foarte uşor să calculezi zilele de risc maxim, prin metoda calendarului. Să presupunem că, lunar, ciclul tău durează 27 de zile. Cercetările au arătat că din ziua ovulaţiei până la apariţia menstruaţiei, trec, de regulă, 14 zile. Astfel, ovulaţia are loc cam în ziua a 13-a (13 + 14 = 27). În această situaţie, s-a stabilit că zilele riscante sunt între ziua a 8-a şi ziua a 15-a (4-5 zile înainte de ovulaţie şi 1-2 zile după ovulaţie).
În cazul în care ciclul tău menstrual este neregulat, trebuie să îţi urmăreşti evoluţia timp de şase luni. Dacă într-o jumătate de an, cel mai lung ciclu are 30 de zile, iar cel mai scurt, 26 de zile, înseamnă că ovulaţia are loc între zilele a 12-a (pentru ciclul de 26 de zile) şi a 16-a (pentru ciclul de 30 de zile). Astfel, pentru a fi sigură că nu rămâi însărcinată, nu trebuie să ai contacte sexuale neprotejate între ziua a 7-a (scădem 4-5 zile din ziua ovulaţiei ciclului celui mai scurt - ziua 12 din ciclul de 26 de zile, în cazul nostru) şi ziua a 18-a (adăugăm 1-2 zile la ziua ovulaţiei ciclului celui mai lung - ziua 16 din ciclul de 30 de zile, în cazul nostru). Atenţie! Chiar şi după cele şase luni de urmărire a ciclurilor menstruale, trebuie să vă continuaţi calculele, pentru că oricând pot apărea modificări ce conduc la necesitatea recalculării perioadei “fertile”.
Eficienţă: relativă, având în vedere că, din cauza fluctuaţiilor hormonale, ciclul menstrual poate suferi oricând modificări neaşteptate.