Locale Altele
Marti, 15 Iunie 2021
Marti, 15 Iun 2021
Ţi-e somn toată ziua? Ai putea suferi de narcolepsie!
csid.ro  - Joi, 7 Mai 2009

Moleseala cronica de-a lungul zilei, asociata cu tulburari ale somnului, ar putea indica prezenta unei boli autoimune, narcolepsia.


Afectiunea cauzeaza o stare de somnolenta excesiva, persoanele in cauza simtind nevoia imperioasa de a dormi, chiar si pentru scurt timp, in timpul zilei.

In aceste conditii, narcolepticii pot sa adoarma oriunde si oricand.

Ei pot sa aiba vise in timp ce par a fi treji, acestea fiind de fapt halucinatii hipnotice.


Uneori, narcolepsia este asociata cu cataplexia, o tulburare caracterizata prin pierderea brusca, incompleta sau completa, a tonusului musculaturii.

De cele mai multe ori, atacurile de cataplexie sunt induse de emotii puternice cum ar fi un orgasm sau o spaima puternica.


Ce se intampla de fapt?


Potrivit oamenilor de stiinta de la Universitatea Stanford, Statele Unite, narcolepsia este determinata de o mutatie a doua gene ce protejeaza organismul in fata bolilor. Aceste doua variatii se pare ca inhiba secretia hipocretinei in organism, un hormon care ne mentine vigilenti atunci cand ne aflam in starea de veghe.

Astfel, cercetarile arata ca hipocretina lipseste cu desavarsire la persoanele suferind de narcolepsie. Asta se intampla deoarece antigenii leucocitelor HLA si celulele T (60-80% din totalul limfocitelor) interactioneaza intr-o maniera care distruge hipocretina din organsim.


Ce sunt bolile autoimune?


Acestea sunt afectiuni ce apar atunci cand anticorpii organismului sunt dereglati si reprogramati astfel incat sa lupte impotriva unor celule (substante sau tesuturi) din acelasi organism. Printre cele mai cunoscute boli autoimune sunt SIDA, scleroza multipla, diabetul juvenil, lupusul, poliartrita reumatoida etc.

In general, cauzele acestor afectiuni sunt greu de determinat, se presupune insa ca exista o predispozitie genetica ce determina aparitia acestora.

Tags: narcolepsie  somn  ziua  
3976 vizite
Distribuie pe