Locale Altele
Vineri, 7 Octombrie 2022
Vin, 7 Oct 2022
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateViaţă sănătoasăSfatul mediculuiDietaLifestyleGalerie FotoParty Foto
Oamenii care NU SESIZEAZĂ SARCASMUL sau MINCIUNA ar putea SUFERI de o BOALĂ PSIHICĂ RARĂ
Gândul  - Marti, 19 Aprilie 2011

Demenţa frontotemporalăafectează regiunile creierului implicate în procese complexe cum ar fi personalitatea sau comportamentul. Cei care suferă de această boală pot manifesta schimbări bruşte de dispoziţie, sunt nesociabili şi mai uşor de păcălit, scrie Time.com.

Însă cercetătorii de la Universitatea California au vrut să afle dacă demenţa frontotemporală afectează capacitatea bolnavilor de a sesiza ironia sau minciunile.

Ei au cerut unui număr de 175 de adulţi, dintre care peste jumătate sufereau de un tip de demenţă, să urmărească un dialog între două persoane care minţeau sau erau sarcastice. Apoi, cercetătorii le-au făcut subiecţilor tomografii craniene şi le-au cerut să răspundă la întrebări din filmuleţ.

Participanţii sănătoşi nu au avut nicio problemă în a detecta când interlocutorii din film foloseau sarcasmul sau nu erau sinceri. În schimb, bolnavii de demenţă frontotemporală nu au descoperit aproape nicio minciună sau ironie. Pacienţii bolnavi de Alzheimer s-au descurcat ceva mai bine la această sarcină.

Autorii studiului au ajuns la concluzia că sarcasmul şi minciuna i-ar putea ajuta pe medici să-i diagnosticheze mai rapid pe bolnavii de demenţă frontotemporală. Asta pentru că, spun ei, alte simptome tind să fie trecute cu vederea sau puse pe seama depresiei sau a crizei vârstei de mijloc.

Neuropsihologul Katherine Rankin spune că această boală trebuie diagnosticată repede, deoarece poate apărea încă de la 40 de ani. Totuşi, demenţa frontotemporală este destul de rară, afectând doar 5% din persoanele cu afecţiuni psihice. Spre comparaţie, Alzheimer afectează 80% din bolnavii psihici.

Descoperirile cercetătorilor au fost prezentate la întâlnirea anuală a Academiei Americane de Neurologie, din Hawaii.

3543 vizite
Distribuie pe