Locale Altele
Duminica, 5 Decembrie 2021
Dum, 5 Dec 2021
1,5 litri de apă pe zi sunt absolut obligatorii
Gândul  - Joi, 13 Noiembrie 2008

„Apa este esenţială pentru metabolism. Lipsa acesteia afectează toate organele interne”, afirmă doctor nutriţionist Dan Cheţa. Medicii spun că în absenţa acestui lichid apare deshidratarea, iar organismul nu mai funcţionează la parametrii normali.

Mai mult, fără apă, se diminuează funcţiile ficatului, ale rinichilor şi ale sistemului nervos, existând riscul apariţiei cirozelor, afecţiunilor reumatologice şi ale organelor sexuale, care pot merge până la disfuncţiile erectile.

„Apa conţine săruri minerale, gaze dizolvate, proteine esenţiale pentru sistemul digestiv. Componentele apei ajută organismul să elimine toate toxinele, iar fără consumarea acesteia corpul nu se mai poate purifica, producându-se astfel un dezechilibru”, afirmă prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, membru al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice şi director general al Institutului de Cercetări Alimentare.

Înlocuirea apei cu alte lichide, spun specialiştii, duce la apariţia bolilor precum diabet, hepatită, afecţiuni gastrice sau cardiovasculare, dar şi cele de tip erectil. Totodată, nutriţioniştii precizează că lipsa apei din organism afectează întregul sistem nervos.

„Apa este de mai multe feluri, iar fiecare tip are întrebuinţarea lui. Un exemplu este apa distilată care nu este bună de băut, ba mai mult, aceasta nu face bine în cazul bolilor de ficat, aşa cum recomandă unii medici. Apa medicinală este foarte bună pentru persoanele care suferă de afecţiuni reumatice şi afecţiuni gastrice, fiind utilizată atât pentru uz intern, cât şi pentru uz extern, dar numai la indicaţia unui medic specialist. Apa plată, care este cea mai indicată pentru oamenii sănătoşi, are un nivel foarte scăzut de substanţe carbogazoase, care se găsesc în compoziţia ei naturală, fără nici un pic de adaos, aşa cum se întâmplă în cazul apei minerale”, spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Un litru de cola, echivalent cu patru căni de cafea

Medicii specialişti atrag atenţia că este contraindicat să înlocuim apa din dieta noastră cu alt produse lichide, cum ar fi sucurile. Astfel de produse sunt băuturi chimice care conţin zahăr, coloranţi, conservanţi în cantităţi atât de mari încât afectează buna funcţionare a organelor interne. Băuturile care conţin cofeină de un litru sunt echivalente cu patru, cinci căni de cafea, iar în cazul copiilor produce, pe lângă obezitate, şi tulburări de comportament.

Tags: apa  zilnic  obligatoriu  
3888 vizite
Distribuie pe