Locale Altele
Vineri, 23 Februarie 2024
Vin, 23 Feb 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Zilele Partium vor dura o săptămână
Veronica Hodas  - Vineri, 19 Iulie 2013

Programul unuia dintre cele mai importante evenimente culturale ale comunităţii maghiare sătmărene, cu o tradiţie de 12 ani, Zilele Partium, a fost prezentat vineri în cadrul unei conferințe de presă susținută de președintele Organizației Județene a UDMR Satu Mare, Pataki Csaba, președintele Organizației Municipale, Kereskenyi Gabor, organizatorul principal Stier Peter și președintele Fundației Identitas, Szocs Peter.

 

„Ne-am propus să prezentăm tradiția comunității maghiare din orașul nostru. De asemenea dorim să organizăm eveniment pentru toate categoriile de vârstă. Va fi un eveniment regional cultural, la care vor participa spectatori din judeţele vecine, dar şi din Ungaria şi Ucraina” - a declarat Szocs Peter.

 

Dacă prima ediție a evenimentului a ținut două zile, acum, după 12 ani, Zilele Partium au ajuns la maturitate, iar sătmărenii vor avea parte de șapte zile de distracție. Evenimentul se va desfășura în perioada 19 – 25 august, iar în oraș vor fi amplasate patru șcene, una în Piața 25 Octombrie, una în parcul de lângă Turnul Pompierilor și două în Grădina Romei. 

 

De asemenea, se vor ține concerte și pe terasele pub-urilor Down Town și No Pardon. Organizatorii acestui eveniment sunt 18 asociații non-profit, sprijiniţi de nu mai puţin de 50 de sponsori. Parteneri ai evenimentului sunt Consiliul Local şi Primăria Satu Mare, Consiliul Județean şi Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României.

 

Organizatorul Stier Peter a anunțat că la Satu Mare vor fi prezente trei formații care vor cânta pentru prima dată live pe scenele Sătmarului, pe 20 august trupa teatrului maghiar din Beregovo - Ucraina, pe 23 august vor concerta cei de la Tankcsapda pe scena din Piața 25 Octombrie, iar în 24 august, în Grădina Romei, vor urca pe scenă Péterfy Bori și Loveband.

 

„La eveniment vin și cetățeni din mediul rural, deoarece acesta este al nostru, al tuturor, și nu dorim să politizăm acest eveniment” - a declarat președintele Organizației Municipale UDMR, Kereskenyi Gabor.

 

Acesta a mai anunţat că deschiderea oficială va avea loc pe 19 august printr-o expoziție în memoria fotbalistului Albert Florian, singurul fotbalist maghiar care a câștigat Balonul de Aur. Expoziția va avea loc în sala mare a Colegiului Național Kolcsey Ferenc. În perioada 19 august – 4 septembrie cei interesați pot vedea gheata cu care legendarul fotbalist a jucat pe cele mai mari stadioane ale lumii, precum şi Balonul de Aur câştigat de acesta.

 

Pe Stadionul Olimpia se va disputa un meci de gală „Old Boys”, la care vor participa fostele glorii ale fotbalului din Ferencvaros, echipă care este cea mai populară în Ungaria, și fostele glorii ale Olimpiei Satu Mare, printre care Gabi Both, Paul Levente, Paul Mihai, Zoltan Ritli.

 

„Evenimentul a fost gândit ca să prezinte valorile din această comunitate, din zona noastră. A rezistat timp de 12 ani și va rezista și de acum înainte, indiferent ce culoare politică va fi la conducere” - a declarat, președintele Organizației Județene UDMR Satu Mare, Pataki Csaba.

 

Cei interesați de acest eveniment pot afla mai multe detalii pe site-ul www.partiuminapok.ro

1967 vizite
Distribuie pe