Locale Altele
Luni, 27 Septembrie 2021
Luni, 27 Sept 2021
Moment comemorativ la Carei în memoria lui Francisc Pall
Direcția de Cultură, Sport și Turism Carei  - Vineri, 20 Septembrie 2013

Direcția de Cultură, Sport și Turism a municipiului Carei organizează un scurt moment comemorativ la bustul din Parcul Bisericii Sf. Andrei, aparținând marelui istoric român,

Francisc Pall, miercuri, 25 septembrie, de la ora 11.30 cu ocazia împlinirii a 21 de ani de la trecerea sa în neființă.

 

În cadrul manifestării vor avea loc un moment religios, o scurtă evocare a personalității lui Francisc Pall și depuneri de coroane.

 

Francisc Pall s-a născut la data de 24 noiembrie 1911, în Carei, oraș în care urmează studiile primare și pe cele secundare. În perioada 1929-1933 a fost student al Universității „Regele Ferdinand” din Cluj, în cadrul căreia urmează cursurile Facultății de litere și filosofie, secția istorie.

 

După terminarea facultății Francisc Pall își desăvârșește pregătirea ca bursier al statului român, în Italia și Franța, fiind membru al școlilor române din Roma 1934-1936 și Paris 1937-1938 și auditor la Sorbona și École de Chartes. Urmează apoi alte specializări la Berlin și Viena, iar teza de doctorat în filosofie-istorie o susține la Roma.

 

A redactat propriul Curs de Istorie universală medievală, dar și pe cel de Istorie a Bizanțului, cursuri după care s-au predat aceste materii mai mulți ani la Facultatea de istorie din Cluj-Napoca, chiar și după ieșirea la pensie.

 

Francisc Pall a fost distins post-mortem cu titlul de cetățean de onoare al municipiului Carei în anul 2011 de către Consiliul Local al Municipiului Carei.

1338 vizite
Distribuie pe